Opetnajsteni

Zaposlena Pfizerju ukradla cepilne skrivnosti

J.P.
25. 11. 2021, 08.10
Posodobljeno: 17. 5. 2023, 12.39
Deli članek:

Vrsta dokumentov je romala v oblak, od tam pa na njeno napravo.

Profimedia
Odtujila naj bi 12.000 datotek.

Farmacevtski velikan Pfizer je svojo zaposleno v odhajanju obtožil, da si je prilastila bero zaupnih dokumentov, med katero so tudi poslovne skrivnosti, nato pa potezo skušala prikriti.

Podjetje zdaj toži zaposleno, katere ime naj bi bilo Chun Xiao Li; ta naj bi konec oktobra s prenosnika, ki ji ga je izdal Pfizer, »ukradla« več kot 12.000 datotek, jih prenesla v oblak, od tam pa na svojo zasebno napravo.

V podjetju še niso povsem ocenili škode, ki jim jo je povzročila. Prav tako še ne vedo, kaj vse si je prisvojila.

Ženska naj bi sodelovala z do petimi sozarotniki, ki jih še niso identificirali. Za seboj je pustila vabo – prenosnik, da bi preiskovalci, ko bi ji prišli na sledi, bili pod vtisom, da si je pomagala z njim. Forenzična analiza je pozneje potrdila, da ne gre za isto napravo, ki jo ima bodisi ona bodisi kateri od zarotnikov še vedno v lasti. Z njo pa prej omenjenih 12.000 datotek.

Preiskava je pokazala, da se je osumljenka o potencialni zaposlitvi pogovarjala z drugim farmacevtskim podjetjem. Šlo naj bi za podjetje Xencor.

Li je svoje nadrejene v začetku meseca sicer obvestila, da zapušča podjetje, ni pa razkrila, zakaj. Za Xencor bi morala začeti delati 29. novembra. Na obtožbe se je že odzvala: kot je dejala, je podjetju Pfizer nudila vse informacije in sodelovala v preiskavi. Pozneje so ji sicer sodelovanje onemogočile zdravstvene težave.