Kje je pravica?

VIDEO: Obtožen trojnega umora po krivem preživel 43 let v zaporu

M.M.
24. 11. 2021, 18.24
Posodobljeno: 24. 11. 2021, 19.31
Deli članek:

Kevin Strickland oproščen po 43 letih zapora po nezakoniti obsodbi.

Profimedia
Kevin Strickland leta 2019.

Kevin Strickland je bil leta 1979 obsojen zaradi trojnega umora po ključnem pričanju osamljene očividke, ki je pozneje opustila svojo pripoved.

Potem ko je več kot dve tretjini svojega življenja preživel v zaporu zaradi zločina, za katerega je dejal, da ga ni zagrešil, je bil moški iz Missourija oproščen. 

Tožilka okrožja Jackson Jean Peters Baker je v torek sporočila, da je višji sodnik James Welsh vložil sodbo za razveljavitev obsodbe Kevina Stricklanda iz leta 1979 za trojni umor, piše v sporočilu za javnost. Tožilstvo okrožja Jackson je 62-letnega moškega izpustilo in zavrnilo vseh obtožb, potem ko je odslužil 43 let v popravnem centru Western Missouri.

"Reči, da smo izjemno zadovoljni in hvaležni, je premalo," je dejal Baker v objavi. "To prinaša pravico človeku, ki je tako tragično trpel zaradi te napačne obsodbe."

Po podatkih nacionalnega registra oprostitev je Stricklandova izpustitev najdaljši nezakoniti zapor v zgodovini Missourija. V torek je Strickland dejal, da "še vedno ne verjame" v svojo oprostitev, preden se je zahvalil svojim odvetnikom in tistim, ki so mu verjeli, medtem ko je skozi leta vztrajal pri svoji nedolžnost.

"Nisem si mislil, da bo ta dan prišel."

Projekt Midwest Innocence Project je ustvaril račun GoFundMe, da bi pomagal Stricklandu po njegovi izpustitvi. 38-letnik trdi, da mu država Missouri ne zagotavlja nobene odškodnine za čas, ki ga je preživel v zaporu. Z zbiranjem sredstev so od doslej zbrali več kot 260.000 dolarjev.

Strickland je bil leta 1978 star 18 let, ko ga je Cynthia Douglas, edina preživela priča napada na domu v Kansas Cityju, v katerem so bili ubiti trije drugi, prepoznala kot udeleženca v streljanju.

Takoj po streljanju je Cynthia imenovala dva druga moška, ​​Vincenta Bella in Kilma Adkinsa, ki sta oba priznala krivdo.

Toda tisto noč, kljub temu da je Stricklanda osebno poznala, Cynthia Douglas ni mogla identificirati tretjega moškega, ki je držal puško – in si ni premislila vse do naslednjega dne, ko je fant njene sestre predlagal, da je to morda Strickland.

"Samo izberite Stricklanda iz zasedbe in končali bomo, vse bo minilo, lahko nadaljujete in ni vam več treba skrbeti za te fante," so ji predlagali, je dejala Cynthia članom Stricklandove pravne ekipe.