Samouničenje?

Kaj se je zgodilo s koronavirusom na Japonskem?

R.T.
24. 11. 2021, 14.23
Posodobljeno: 24. 11. 2021, 14.29
Deli članek:

Celotna zdravstvena stroka je kar nekoliko presenečena nad izjemno nizkim številom dnevnih okužb s koronavirusom na Japonskem.

Profimedia
Nočno življenje v četrti Shibuya v Tokiu. Ob gneči na ulicah večina nosi maske.

Tretji val, nekateri ga štejejo že za petega, so v deželi vzhajajočega sonca doživeli avgusta (nekaj nad 25.000 okužb na dan), od septembra pa število okužb upada. Oktobra je padlo število pod 1000, novembra pa je virus v državi s 125 milijoni prebivalcev komaj zaznati. V zadnjih dneh odkrijejo okoli 100 pozitivnih primerov, zaradi ali z covidom pa umre le peščica prebivalcev, kakšen dan sploh ne zabeležijo smrti zaradi covida.

Kako to, se sprašujejo? Polno cepljenih je 77 odstotkov prebivalcev, malenkost več kot v Italiji, pa manj kot v Španiji in na Portugalskem. V tej državi z 10 milijonih prebivalcev v zadnjih dneh odkrijejo po 2000 okuženih, kar bo kmalu znak za alarm. Še bolj zanimiva je primerjava z ne tako oddaljeno Južno Korejo, ki ima približno pol manj prebivalcev kot Japonska. Tam se je število dnevno okuženih gibalo okoli številke 2000, včeraj pa so postavili rekord s 4115 primeri. In precepljenost v Južni Koreji? Kar 79 odstotna.

Cepljenje torej ne more biti glavni razlog za tako nagel in temeljit upad okužb. Tudi ne nošnja mask, distanca in drugi higienski ukrepi, saj to prakticirajo tudi v drugih azijskih in evropskih državah, pa jim okužbe ne upadajo ali se jim celo dvigujejo. Tudi vreme ne more igrati pomembne vloge, saj so v številnih državah, tudi na Japonskem, vrh dosegli v poletnih mesecih. Dokaj stroga karantena ob vstopu v otoško državo? Verjetno je prispevala svoj delež pri omejevanju, a je tudi Južna Koreja praktično otok.

Strokovnjak s področja genetike Ituri Inoue je s svojo ekipo prišel do zelo zanimivih rezultatov. Po temeljitih preiskavah so prišli do teze, da je delta različica koronavirusa najprej premagala vse ostale različice, nato pa zaradi spleta okoliščin tudi samo sebe. Številne mutacije, ki so značilne za RNK viruse, naj bi jo ošibile, pripeljale do spremembe, ki virusu ni več dovoljevala razmnoževanja. Inoue je prepričan, da je pri virusu odpovedal protein nsp14, ki je ključen za razmnoževanje virusa.

Profimedia
Ko se usedejo za mizo, seveda snamejo maske.

Če teorija drži, bo vidno že v prihodnjih mesecih, ko bo na Japonskem pritisnila zima. Zakaj pa se je to zgodilo prav na Japonskem, kjer so z začetkom oktobra odprli javno življenje, še ni pojasnjeno.

Inoue in njegova ekipa opozarjajo, da je nujno še naprej upoštevati vse ukrepe za zajezitev koronavirusa, ohranjati visoko precepljenosti in nadzirati vstop v državo, saj se lahko na ta način med prebivalce Japonske vnese nova različica koronavirusa.