Komaj 20-letna

Ne bi se smela roditi: toži, ker je bila spočeta

R.T.
24. 11. 2021, 13.42
Posodobljeno: 24. 11. 2021, 13.46
Deli članek:

Zaradi rojstva v poškodovanem stanju zahteva milijonsko odškodnino.

Profimedia
Evie Toombes leta 2019

Britanka zaradi napačnega spočetja toži maminega zdravnika, saj se je rodila s spino bifido, to je stanjem, pri katerem se vretenca ne izoblikujejo popolno. Kljub temu je 20-letna Evie Toombes uspešno tekmovala v preskakovanju ovir na konjskem hrbtu.

Dr. Philipu Mitchellu očita, da njeni mami ni svetoval, naj pred zanositvijo jemlje ključna prehranska dopolnila. Prepričana je namreč, da bi mama odložila zanositev, če bi ji povedal, da bi dodatek folne kisline zmanjšal tveganje, da njenega otroka prizadene spina bifida. Posledično se Evie ne bi nikoli rodila.

Zaradi rojstva v poškodovanem stanju od zdravnika terja milijonsko odškodnino za kritje življenjskih stroškov invalida. Mitchell sicer odgovornost v celoti zanika, češ da je njeni mami, ki danes šteje 50 let, razumno svetoval. Caroline, mama tožnice, po drugi strani pravi, da ji zdravnik ni dal vedeti, kako pomembno je preprečiti omenjeno stanje. Dejal naj bi ji celo, da jemanje dodatka folne kisline ni potrebno.

Mobilnost tožnice je omejena – starejša kot bo, bolj se bo morala zanašati na invalidski voziček. Točni znesek, ki ga zahteva, ni znan.