Preiskava se nadaljuje

VIDEO: "Česa takega še nisem videl." Utrpeli ureznine in zlome kosti, samo da bi prišli iz gorečega avtobusa

M.M.
23. 11. 2021, 11.10
Posodobljeno: 23. 11. 2021, 12.08
Deli članek:

Bolgarske oblasti izvajajo preiskavo na kraju strašne prometne nesreče, ki se je zgodila na avtocesti od Sofije do Blagoevgrada, v kateri je umrlo 46 ljudi.

Reuters
V hudi nesreči je umrlo 46 ljudi.

Po informacijah makedonskih medijev je nesrečo preživelo šest odraslih in 17-letnica. Po besedah ​​dr. Maje Argirova z oddelka za opekline v bolnišnici v Sofiji nihče od njih ni v smrtni nevarnosti. Eno osebo so napotili na Kliniko za travmatologijo.

Na kraj nesreče sta se nemudoma odpravila premierja Bolgarije in Severne Makedonije Stefan Janev in Zoran Zaev. ''To je velika tragedija, sočustvujem z družinami žrtev. Sedem potnikov je uspelo pobegniti iz gorečega avtobusa z razbijanjem oken, potem ko so slišali eksplozijo,'' je bolgarskim medijem povedal premier Zaev po pogovoru s poškodovano osebo. ''Imamo informacije, da je bilo med potniki 12 mladoletnih, ostali pa so bili stari od 25 do 30 let. Vemo, da so se vračali iz Turčije,'' je še dejal Zaev.

Preživele potnike je obiskal tudi severnomakedonski minister za zdravje Venko Filipce. Povedal je, da so nekateri imeli ureznine, ker so razbili okna in skočili z zadnjega dela avtobusa. Eden od preživelih ima zlome. ''Potniki prihajajo iz več mest in so različnih narodnosti. Na avtobusu sta bila tudi prebivalec Preševa, ki je bil s svojo zaročenko iz Kumanovega, in oseba belgijskega državljanstva,'' je povedal Zaev.

Bolgarski notranji minister Bojko Raškov, ki je na kraj dogodka prispel skupaj z bolgarskim premierjem, je dejal, da bo vzrok nesreče znan po končani preiskavi. ''Prizor je grozen in ni za vsakogar. Česa takega še nisem videl. Težko je ugotoviti, koliko ljudi je in kdo so,'' je dejal Raskov. Poudaril je, da so bili poleg pogorelega avtobusa še trije avtobusi. Pogoreli avtobus se je premikal zadnji v vrsti.

Reuters
Preiskovalci so še vedno na delu.

Kot možne vzroke za nesrečo avtobusa je direktor bolgarske policije Borislav Sarafov navedel "napako voznika oziroma še neugotovljeno tehnično okvaro vozila".

Severnomakedonski minister Bujar Osmani je ob prihodu v bolnišnico Pirogov, kjer so bili poškodovani v nesreči, povedal, da je bila organizatorica potovanja potovalna agencija iz Skopja. V Severni Makedoniji so vikend podaljšali zaradi praznikov in ljudje so dneve izkoristili za potovanja.

Bolgarija ne pomni tako hude prometne nesreče. Mediji poročajo, da se je leta 1996 zgodila avtobusna nesreča, v kateri je umrlo 16 ljudi, medtem ko še niso imeli avtoceste.