Dva poškodovana

FOTO: Na Dunaju protestiralo približno 40.000 ljudi, spregovoril notranji minister ...

S.R.
21. 11. 2021, 13.01
Posodobljeno: 21. 11. 2021, 13.12
Deli članek:

Protest je sicer minil brez večjih incidentov. Poškodovana sta bila dva policista, medtem ko med protestniki naj ne bi bilo poškodovanih. Aretirali so šest oseb.

Profimedia
Včerajšnji protest na Dunaju.

Včerajšnjih protestov v središču Dunaja, uprejenih proti uvedbi obveznega cepljenja in popolnemu zaprtju države, v katerem bodo Avstrijci pristali z jutrišnjim dnem, se je po današnjih podatkih avstrijskega ministrstva za notranje zadeve udeležilo približno 40.000 ljudi. Kot je pojasnil notranji minister Karl Nehammer, je mestoma prišlo tudi do nasilnih izgredov, a so protesti povečini minili mirno, za kar se je zahvalil predvsem policistom. Na protestih je za red in varnost skrbelo več kot 1300 policistov, pri čemer naj bi jih po navedbah policije protestniki škropili z neznano tekočino, proti policijskemu helikopterju naj bi usmerjali laserski žarek, enemu od policistov pa naj bi protestnik poskušal odvzeti službeno pištolo. Nehammer je dejal, da so policisti svoje delo opravili varno in profesionalno, s čimer so preprečili stopnjevanje nasilja.

Profimedia
Včerajšnji protest na Dunaju.

Med protestom sta se poškodovala dva policista, medtem ko med protestniki naj ne bi bilo poškodb. Poročajo tudi o napadu na novinarja, protestnika, ki naj bi ga izvršil, pa so že izsledili. Protestniki naj bi bili tudi sicer nasilni do novinarjev in snemalcev. Policisti so sicer posebej obsodili poskuse protestnikov, da zaslepijo pilota v helikopterju, kar da je »zelo nevarno.« Spomnimo, podoben incident smo na protestih 13. oktobra zabeležili tudi v Sloveniji. Pri slovenski policiji so takrat opozorili, da je osvetljevanje letal in helikopterjev konstanten problem že vrsto let. Pojasnili so, da se žarek razprši po celotni kabini, kar lahko v skrajnem primeru privede tudi do nekontroliranega upravljanja helikopterja ali letala ter posledično strmoglavljenje zrakoplova.

Profimedia
Ulice so bile polne tudi v večernih urah.

Med protestniki so bili po navedbah Nehammerja prisotni tudi huligani in skrajni desničarji. Šlo naj bi sicer za manjše skupine, ki pa so bile pripravljene uporabiti tudi nasilje. »Smo v obdobju velikega stresa, spet smo pred lockdownom,« je še dejal notranji minister ter dodal, da je pot do svobode mogoča samo s cepljenjem.