Protesti tudi v Zagrebu

FOTO in VIDEO: Avstrija na nogah, po uvedbi popolnega zaprtja države na ulicah Dunaja več kot 30.000 protestnikov

S.R.
20. 11. 2021, 13.18
Posodobljeno: 21. 11. 2021, 07.31
Deli članek:

Številni avstrijski državljani so se kot kaže odločili, da zadnja dva dneva pred popolnim zaprtjem države, izkoristijo za proteste.

Profimedia
Protest na Dunaju.

Na Dunaju so se v soboto protestniki začeli zbirati že v jutranjih urah, do 12. ure pa se jih je na Heldenplatzu pred palačo Hofburg zbralo že več tisoč. Do 16. ure popoldne se je njihovo število povečalo na približno 35.000, protestniki pa naj bi se v središče Dunaja zgrinjali z vse Avstrije. Prisotnih naj bi bilo tudi nekaj protestnikov iz Nemčije, po navedbah policije tudi neonacistov in drugih osebe iz vrst skrajne desnice. Vse skupaj nadzoruje policija, ki opozarja na velike težave v prometu. V prestolnici je po poročanju avstrijskih medijev za javni red in mir že opoldne skrbelo več kot 1300 policistov z Dunaja in drugih delov države. Vladalo je napeto ozračje, pri čemer je bilo odvrženih tudi nekaj dimnih bomb, protestniki pa policiste obmetavajo s steklenicami in pločevinkami. 

Napovedani so bili sicer kar trije protestni shodi na različnih lokacijah po mestu, vsi pa naj bi se začeli ob 12. uri. Oblasti so gibanje po središču mesta odsvetovale, protestniki pa so se v popoldanskih urah združili in zakorakali po znamenitemu bulvarju okoli zgodovinskega mestnega jedra. Protest, na katerem se je po ocenah policije končno zbralo približno 38.000 ljudi in je bil največji v Avstriji od začetka epidemije, naj bi sicer večinoma potekal mirno, nekaj oseb pa naj bi aretirali. 

Avstrijsko ministrstvo za notranje zadeve je zjutraj opozorilo, da bo policija nadzirala spoštovanje trenutno veljavnih ukrepov, zlasti kar zadeva uporabo mask in izpolnjevanje pogoja PC. Pravila namreč velevajo, da je treba na shodih z več kot 50 udeleženci, v kolikor vsi ne izpolnjujejo pogoja PC, nositi zaščitno masko tipa FFP2. Kronenzeitung medtem poroča, da so protestniki z masko prej izjema kot pravilo, ne manjka pa avstrijskih zastav. K protestom je pozval tudi nekdanji minister za notranje zadeve Herbert Kickl iz opozicijske svobodnjaške stranke (FPÖ), ki se sam protesta zaradi okužbe z novim koronavirusom ne udeležuje. Včeraj je v izjavi za javnost dejal, da je "Avstrija danes postala diktatura." 

Spomnimo, avstrijska vlada je včeraj naznanila, da bo od ponedeljka za celotno državo veljalo popolno zaprtje države, tako imenovani "lockdown," ki bo predvidoma trajal od 10 do 20 dni. Napovedali so tudi uvedbo obveznega cepljenja, kar naj bi se zgodilo najpozneje februarja naslednje leto.

Številni državljani, ki jih protestiranje ne zanima, poskušajo na drugi strani zadnji dan izkoristiti za večje nakupe, saj se bodo v skladu z ukrepi zaprle tudi nenujne trgovine. Iz trgovskih središč po vsej državi poročajo o veliki gneči, ki jo je bilo občutiti že dopoldne.

Naval kupcev naj bi po poročanju STA med drugim beležili v trgovinah s čevlji, kjer starši kupujejo zimsko obutev za otroke. Tudi v drugih trgovinah naj bi bili v ospredju nakupi točno določenih dobrin, pa tudi predčasno božično nakupovanje. Dogajanje je prav tako pestro v frizerskih salonih, nekatere trgovine z oblačili vabijo z visokimi popusti.

Iz nakupovalnega centra Auhofcenter na Dunaju obenem poročajo o dolgih čakalnih vrstah za cepljenje proti covidu-19, ki je možno brez naročanja. Ker Dunaj že teden dni omogoča prejem poživitvenega odmerka cepiva že štiri mesece po zadnjem odmerku, prihajajo tja ponj tudi številni iz denimo Spodnje in Zgornje Avstrije.

Reuters
Protest na Dunaju.

Protestirajo tudi v Zagrebu

Shod nasprotnikov covidnih potrdil in epidemioloških ukrepov danes je potekal tudi v hrvaški prestolnici, kjer se je zbralo več tisoč protestnikov iz vseh koncev države.

Protestniki, ki so okoli 15. ure v dveh skupinah krenili proti osrednjemu zagrebškemu Trgu bana Jelačića, od hrvaške vlade zahtevajo ukinitev covidnih potrdil, poroča STA. Ta so v državi obvezna v zdravstvu, sociali ter državnih in javnih ustanovah. Po mnenju udeležencev shoda oblasti državljane, ki covidnih potrdil nimajo, protiustavno in protizakonito izključujejo iz družbenega življenja ter jim onemogočajo odhod na delo in študij ter odrekajo temeljno ustavno pravico do dela.

Na transparentih je bilo med drugim mogoče zaslediti napise, kot so "Ne slepemu zaupanju oblastem", "Živi in pusti drugim, da živijo" ter "Smrt covid fašizmu, svoboda narodu". Prisotna je bila seveda tudi policija, ki je sproti ustavljala promet in zapirala sosednje ulice. Povedala je, da shod, ki se na družbenih medijih imenuje "Beli tihi marš", ni prijavljen in da bo udeležence snemala.

Množičen protest se je že včeraj odvil v nizozemskem Rotterdamu, kjer je v večernih urah izbruhnilo nasilje, pri čemer je policija uporabila tudi strelno orožje. Po zadnjih informacijah se je v protestu poškodovalo sedem oseb, med njimi tudi policisti.