Oranje ledine v Avstriji

V začetku naslednjega leta obvezno cepljenje proti covidu-19 za vse

S.R.
19. 11. 2021, 09.38
Posodobljeno: 19. 11. 2021, 10.54
Deli članek:

Avstrija bo predvidoma postala prva država članica EU, ki bo ugriznila v kislo jabolko obveznega cepljenja proti covidu-19.

Reuters
Vrsta pred cepilnim centrom na Dunaju.

Avstrija bo po informacijah avstrijskega tabloida KronenZeitung obvezno cepljenje proti covidu-19 za vse državljane uvedla na začetku leta 2022, najpozneje februarja. K temu politično kočljivemu koraku, ki se ga zaenkrat otepajo v vseh evropskih državah, je namreč v zadnjem obdobju pozivalo vse več avstrijskih politikov, v prid obveznemu cepljenju pa so nedavno spregovorili tudi v avstrijski zdravniški zbornici. Uvedbo obveznega cepljenja najpozneje 1. februarja sta na današnji novinarski konferenci potrdila tudi avstrijski kancler Alexander Schallenberg in minister za zdravje Wolfgang Mückstein.

Pozivi k uvedbi obveznega cepljenja so bili posledica dejstva, da je v Avstriji precepljenost še vedno prenizka, da bi se uspešno borili proti delta različici novega koronavirusa. Prav tako naj bi to kot pogoj za ponedeljkovo popolno zaprtje države postavili nekateri deželni glavarji. Ta je sicer še vedno višja od precepljenosti v Sloveniji, kjer je bilo do včeraj polno cepljenega 53,8 odstotka prebivalstva. V Avstriji je namreč po podatkih spletne publikacije Our World in Data precepljenega približno 65 odstotkov prebivalstva. Hkrati ugotavljajo, da je že obvezno izpolnjevanje pogoja PC, ki so ga uvedli na začetku novembra, pomembno prispevalo k višji precepljenosti, to pa naj bi zdaj nadgradili z obveznim cepljenjem. Tiste, ki bodo cepljenje še naprej zavračali, naj bi čakale visoke denarne kazni.

Pričakuje se seveda močan odpor necepljenega dela prebivalstva. V Franciji so denimo uvedli obvezno cepljenje za vse zdravstvene delavce, čemur so nemudoma sledili številni protesti. Obvezno cepljenje za zdravstvene delavce so uvedli tudi v Grčiji, medtem ko obvezno cepljenje za vse poznajo le v Vatikanu. Se je pa za ta korak odločila peščica držav po svetu, kot so Indonezija, Turkmenistan, Tadžikistan ter Mikronezija in Nova Kaledonija.