Zadnji ukrepi Merklove

V Nemčiji po avstrijskem zgledu, prva dežela že resno razmišlja o splošnem zaprtju

G.G./STA
18. 11. 2021, 21.43
Posodobljeno: 18. 11. 2021, 21.47
Deli članek:

Po avstrijskem vzoru se tudi v Nemčiji odločajo za "zasilno zavoro", za ostrejše ukrepe zoper širjenje koronavirusa.

Profimedia
Odhajajoča kanclerka Angela Merkel in njen naslednik Olaf Scholz.
Cepljenje proti covidu-19 bo v Nemčiji, ki v teh dneh beleži rekordno število novih okužb na dnevni ravni, obvezno za zaposlene v bolnišnicah in domovih za starejše, ki so v stiku z najbolj ranljivimi osebami. "Smo v zelo resnih razmerah. Skrajni čas je za ukrepanje," je po srečanju dejala nemška kanclerka Angela Merkel.

Najbolj drastičen bo najverjetneje poseg na Saškem, kjer imajo zapolnjene bolnišnice s covidnimi bolniki. Po poročanju vedno odlično obveščenega tabloida Bild resno razmišljajo o tako imenovanem avstrijskem lockdownu, strogi omejitvi družbenega življenja za cepljene in necepljene.

Na današnjem srečanju so se sicer dogovorili o treh stopnjah ukrepov, načrt pa predvideva enotne ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom glede na zasedenost bolnišnic. Nemški Inštitut Roberta Kocha bo za ta namen objavljal tudi podatke o sedemdnevnem številu bolnikov s covidom v bolnišnicah na 100.000 prebivalcev.

Prva stopnja predvideva uvedbo pogoja PC (preboleli ali cepljeni proti covidu-19) ob več kot treh bolnikih na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh. Z izjemo Hamburga, Spodnje Saške, Schleswig-Holsteina in Posarja ta že izpolnjuje večina od skupno 16 nemških zveznih dežel. Izjema so Hamburg, Spodnja Saška, Schleswig-Holstein in Posarje.

Ob več kot šestih bolnikih na 100.000 prebivalcev bo veljal pogoj PC plus, kar pomeni, da bodo morali preboleli ali cepljeni predložiti tudi potrdilo o negativnem testu na okužbo z novim koronavirusom. Sprejeli bodo lahko še druge omejitve. Zadnja stopnja ob več kot devetih bolnikih na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh predvideva še nadaljnje omejitve, kot so omejitev stikov ali omejitve in prepovedi javnih prireditev.

Nemški parlament je sicer danes dopoldan že sprejel nove koronske predpise, ki so jih predlagali nemški socialdemokrati (SPD), Zeleni in liberalci (FDP). Nemški zvezni svet jih mora še potrditi, a so krščanski demokrati in krščanski socialisti že napovedali, da bodo temu nasprotovali. Novi predpisi na eni strani predvidevajo širitev ukrepov na delovnem mestu, javnem prevozu in domovih za za starejše, na drugi strani pa ne bi bili več mogoči posebno strogi ukrepi, kot je zapiranje šol ali podjetij.

Načrti SPD, Zelenih in FDP so, da bi Nemčija dobila novo pravno podlago za protikoronske ukrepe, saj se 25. novembra iztečejo epidemične razmere v državi, ki jih je predhodno sprejel bundestag. Omenjene tri stranke namreč podaljšanja epidemičnih razmer ne podpirajo.