39 dni zavračanja hrane

Gladovno stavkajoči nekdanji predsednik v kritičnem stanju

J.P./STA
17. 11. 2021, 21.21
Posodobljeno: 17. 11. 2021, 21.23
Deli članek:

"Trenutni status pacienta je ocenjen kot kritičen," je sporočil konzilij zdravnikov, ki ga je ustanovil varuh človekovih pravic Gruzije, in dodal, da mu v zaporniški bolnišnici, kjer se zdravi Sakašvili, niso zagotovili ustrezne zdravstvene oskrbe.

Profimedia
Ukrajinske oblasti so Sakašvilija aretirale zaradi "sodelovanja v kriminalni združbi".

Zaprti nekdanji gruzijski predsednik Mihail Sakašvili, ki že več tednov gladovno stavka in so ga prejšnji teden premestili v zaporniško bolnišnico, je v kritičnem stanju, so danes sporočili njegovi zdravniki.

Sakašvilija, ki je bil predsednik države med letoma 2004 in 2013, so aretirali 1. oktobra, ko se je vrnil iz izgnanstva v Ukrajini. Obtožili so ga nezakonitega vstopa v državo. Njegovo pridržanje je še poslabšalo politično krizo, ki je izbruhnila lani, potem ko je opozicija trdila, da so volitve, na katerih je zmagala stranka Gruzijske sanje, zaznamovale nepravilnosti.

V zaporu se je Sakašvili odločil za gladovno stavko, po 39 dneh zavračanja hrane pa so ga oblasti premestile v zaporniško bolnišnico, čeprav je sam zahteval, da ga zdravijo v civilni bolnišnici.

Kot je nato prejšnji teden zatrdil v pismu, ki ga je objavil prek svojega odvetnika, se boji za svoje življenje in verjame, da je premestitev pravzaprav namenjena temu, da ga ubijejo.