Neposredno na kožo

Razvijajo nov tip cepiva proti covidu-19

J.P.
15. 11. 2021, 10.49
Posodobljeno: 15. 11. 2021, 10.52
Deli članek:

Britansko podjetje z razvojem novega cepiva proti covidu-19 vstopa v prvo fazo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Klinični testi so za podjetje Emergex tik pred vrati. Cepivo v obliki obliža v boju zoper covid-19 računa na tako imenovane T-celice in ne na protitelesa. Medtem ko odziv protiteles, ki ga sproži bodisi premagovanje okužbe bodisi katero od cepiv, ki so trenutno v uporabi, sčasoma izgubi zagon, bi lahko kožni obliž nudil dolgotrajnejšo odpornost – v omenjenem podjetju ocenjujejo, da bi ta lahko trajala desetletja.

A ne le dolgotrajnejše, cepivo bi lahko bilo tudi učinkovitejše. Prejšnji teden objavljena raziskava je pokazala, da T-celice virus uničijo, preden se ta lahko naseli v telesu.

Danny Altmann, profesor imunologije na Imperialnem kolidžu v Londonu po drugi strani ocenjuje, ta takšno cepivo najverjetneje ne bo moglo nuditi celostne zaščite pred virusom in da ga bo treba uporabljati skupaj s cepivi, ki sprožajo odziv protiteles.

Emergexovo cepivo v obliki kožnih obližev bodo začeli preizkušati 3. januarja, potem ko je švicarski regulator odobril testiranje na 26 osebah. Vmesne rezultate gre pričakovati junija, cepivo pa ne bo na voljo pred letom 2025.