Streljanje na filmu

Baldwina in ekipo zaradi malomarnosti toži električar

P.T.
11. 11. 2021, 11.49
Posodobljeno: 11. 11. 2021, 12.13
Deli članek:

Glavni električar na filmskem prizorišču, kjer je Alec Baldwin prejšnji mesec pomotoma ubil snemalko Halyno Hutchins, toži igralca in druge člane ekipe zaradi incidenta.

Reuters
Šerifova pisarna v Novi Mehiki

Serge Svetnoy, prijatelj na setu filma Rust smrtno ustreljene Halyne Hutchins, trdi, da mu je malomarnost povzročila "hudo čustveno stisko". Pravi, da ga je krogla za las zgrešila.

Oblasti še vedno preiskujejo incident, ki se je zgodil 21. oktobra v Novi Mehiki. Zoper nikogar ni bila vložena nobena kazenska ovadba. Pomočnik direktorja Dave Halls je preiskovalcem povedal, da ni preveril vseh nabojev v usodni pištoli, preden jo je izročil producentu in igralcu Alecu Baldwinu, glede na sodni dokument.

Halls je menda, ko je orožje dal igralcu, zaklical "hladna pištola", kar pomeni, da je verjel, da je varna. V incidentu je bil poškodovan tudi filmski režiser. Civilna tožba gospoda Svetnoya je bila vložena v Los Angelesu. Imenuje pa skoraj dva ducata obtoženih.

Na tiskovni konferenci v sredo je 63-letni Svetnoy povedal, da je nekaj dni pred smrtonosnim streljanjem videl puške, ki so brez nadzora ležale v umazaniji, in dodal, da je opozoril ljudi, ki so zanje odgovorni. Njegova tožba trdi, da je na dan streljanja "čutil nenavadno in grozljivo piskanje zraka pod pritiskom", ko se je pištola sprožila.

Niti 63-letni Baldwin niti drugi toženci, imenovani v tožbi, doslej niso javno komentirali dogajanja. Medtem je odvetnica orožnice na filmu Hannah Gutierrez-Reed, ki je bila odgovorna za orožje in strelivo na snemanju, v sredo izdala izjavo, v kateri je ponovila, da ne ve, kako je tja prišel živi naboj. "Prosimo za popolno preiskavo vseh dejstev, vključno s samimi naboji, kako so končali v škatli za lutke in kdo jih je tja dal," je dejal odvetnik Jason Bowles.

"Prepričani smo, da je šlo za sabotažo. Verjamemo, da je bilo na prizorišče spremenjeno tudi pred prihodom policije." Vendar je v intervjuju v sredo okrožna državna tožilka Santa Fe Mary Carmack-Altwies dejala, da preiskovalci "nimajo nobenega dokaza" o sabotaži.