Cilj polovična precepljenost

V Italiji igle že pripravljene za cepljenje 5 do 11 let starih otrok

G.G./STA
7. 11. 2021, 14.35
Posodobljeno: 7. 11. 2021, 14.37
Deli članek:

Italijani orjejo ledino pri cepljenju proti covidu-10 in ukrepih zoper necepljene. Med prvimi bodo začeli cepiti tudi otroke.

Profimedia
V ZDA že cepijo otrok stare od 5 do 11 let.

Italija namerava decembra začeti proti covidu-19 cepiti tudi otroke, stare od pet do enajst let. "Upam, da bomo lahko začeli decembra, takoj ko bo Evropska agencija za zdravila izdala dovoljenje," je povedal minister za zdravje Roberto Speranza v pogovoru za današnjo izdajo časnika Corriere della Sera. "V starostni skupini od 12 do 19 let je cepljenih 70 odstotkov otrok, pri mlajših bi lahko dosegli 50 odstotkov," je dejal Speranza. Pri tem upajo na pomoč otroških zdravnikov pri komunikaciji z družinami.

Italija bo po napovedih tudi okrepila prizadevanja za tretji odmerek cepiva proti covidu-19. Trenutno z njim cepijo starejše od 60 let, doslej ga je prejelo 2,4 milijona Italijanov. Prihodnji teden naj bi vlada odločila, ali bodo s tretjim odmerkom cepili tudi mlajše od 60 let.

Podsekretar z italijanskega zdravstvenega ministrstva Pierpaolo Sileri je izključil možnost, da bi cepljenje proti covidu-19 v Italiji postalo obvezno za širšo javnost. Zaenkrat je obvezno za zaposlene v zdravstvu in domovih za starejše. Z vsakdanjimi omejitvami za necepljene, pa praktično postaja cepljenje obvezno.

Od sredine oktobra velja v državi pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za vse zaposlene, tako v zasebnem kot javnem sektorju.