poraz na lokalnih volitvah

Odstopil premier Severne Makedonije

G.G./STA
1. 11. 2021, 09.02
Posodobljeno: 1. 11. 2021, 09.04
Deli članek:

Premier Severne Makedonije in vodja makedonskih socialdemokratov (SDSM) Zoran Zaev je po porazu na lokalnih volitvah v nedeljo zvečer odstopil z obeh položajev.

Reuters
Zaev je prevzel odgovornost za slab rezultat na volitvah

Zaev je čestital nasprotnikom na lokalnih volitvah in ocenil, da ni razloga za predčasne parlamentarne volitve v Severni Makedoniji. Kot največji dosežek svoje vlade je omenil vstop Severne Makedonije v zvezo Nato ter približevanje države Evropski uniji. Zaev je že pred objavo volilnih rezultatov napovedal, da bo odstopil s premierskega položaja, če bo njegova stranka izgubila župansko mesto v Skopju. Opazovalci razmer pričakujejo, da bo SDSM sedaj predlagala novega kandidata za predsednika makedonske vlade.

V drugem krogu lokalnih volitev je v makedonski prestolnici Skopje slavila neodvisna kandidatka Danela Arsovska. Sedanji župan Petre Šilegov iz vrst SDSM je v nedeljo zvečer priznal poraz in Arsovski čestital za zmago. Arsovsko sicer podpira opozicijska VMRO-DPMNE, ki je glede na dosedanje rezultate volitev slavila v najmanj polovici od 80 makedonskih občin. SDSM je zmagala v manj kot 20 občinah.

Arsovska je v drugem krogu lokalnih volitev prejela 55,85 odstotka glasov podpore, Šilegov 40,6 odstotka, je sporočila volilna komisija po preštetju 60 odstotkov glasov.