Tirolska

Zasilna zavora bo omejila predvsem necepljene

G.G.
29. 10. 2021, 16.24
Posodobljeno: 29. 10. 2021, 22.56
Deli članek:

Kaj pa se dogaja s koronavirusom pri naših severnih sosedih? V nekaterih deželah zaostrujejo ukrepe.

Profimedia
Fotografija je simbolična
Podobne ukrepe so pred dnevi sprejeli tudi na Štajerskem in na Dunaju, v petek popoldan pa tudi na Koroškem.

Avstrija se ponaša z 62 odstotno precepljenostjo zoper covid-19, kar je le 5 odstotkov manj kot v Združenem kraljestvu, kjer so ocenili, da ni več smiselno zaostrovati ukrepov. Toda število dnevno okuženih je v zadnjih dneh naraščalo in v četrtek doseglo 5861. V Avstriji sicer že od poletja dosledno preverjajo PCT pogoj.

Nekatere avstrijske dežele so ocenile, da je čas za tako imenovano zasilno zavoro. Na Tirolskem so v zadnjih 48 urah zabeležili 738 novih pozitivnih primerov na testiranjih za koronavirus. Ker se bojijo, da bi lahko bil pritisk na intenzivne oddelke bolnišnic prehud, so se odločili za strožje ukrepe, ki so usmerjeni predvsem zoper necepljen del prebivalstva.

Od 8. novembra bodo večerne in nočne gostinske storitve (lokali, restavracije, klubi) dostopne le za cepljene in prebolele. Tako bo tudi z dogodki, na katerih se bo zbralo več kot 500 ljudi. Testiranje za vstop na nogometni stadion torej ne bo več zadostno.

V muzejih, knjižnicah in nakupovalnih središčih bo nujno nošenje zaščitne maske FFP2.

Oblasti na Tirolskem bodo poskrbele tudi za dodatne PCR teste s splakovanjem ust, ki bodo na voljo deželanom in deželankam.