nečloveško mučenje

Zapornik iz Guantanama na sodišču prvič pričal o brutalni zlorabi Cie

B.K.
29. 10. 2021, 15.11
Posodobljeno: 29. 10. 2021, 15.18
Deli članek:

Zapornik iz ameriškega zapora Guantanamo na Kubi, ki je preživel brutalni program zaslišanja ameriške vlade, je prvič v zgodovini opisal čemu je bil podvržen.

Guantanamo War Crimes Sentence
Majid Khan

Majid Khan, nekdanji prebivalec ameriškega mesta Baltimore v zvezni državi Maryland, ki je pred napadom na dovjčka 11. septembra 2001 postal kurir za fundamentalistično organizacijo Al Kaida, je pred sodnikom in porotniki prvič v zgodovini iskreno opisal postopek zaslišanja, kateremu je bil podvržen.

Postopek, ki so ga izvajali tajni agenti ameriške obveščevalne agencije CIA, je potekal v njihovih skrivnih objektih zunaj Združenih držav Amerike, znanih kot “črna mesta”.

“Mislil sem, da bom umrl,” je dejal Khan in opisal, da so ga agenti slekli ter privezali za drog pod stropom, od koder je visel po več dni skupaj. Agenti so ga nenehoma polivali z vodo, da ni zatisnil očesa. Opisal je, kako so mu glavo toliko časa držali pod vodo, da je skoraj utonil. Agenti so ga pretepali, na silo klistirali, stradali in spolno zlorabljali. “Rotil sem jih naj nehajo. Prisegal sem, da ne vem ničesar. Če bi jim imel kaj za izdati, bi jim že povedal, a nisem jim mogel dati ničesar,” je povedal 41-letni Khan. “Bolj kot sem sodeloval in več kot sem povedal, bolj so me mučili.”

Z ameriškimi oblastmi se je pogodil za krajšo kazen

Khan se zagovarja pred poroto, sestavljeno iz vojaških častnikov, ki ga bodo obsodili na 25 do 40 let zaporne kazni zaradi sodelovanja v terorističnem napadu. A odslužil jih bo mnogo manj. Vse odkar je leta 2012 priznal, da je v vlogi kurirja sodeloval v več zarotah, ki so privedle do napada, je namreč intenzivno sodeloval z ameriškimi oblastmi. Za to mu bodo le-te kazen znižale na največ 11 let zapora – dogovor o katerem porotniki ne vedo nič.

Khan, ki se je rodil v Saudovi Arabiji in otroštvo preživel v Pakistanu, se je z družino v ZDA preselil v devetdesetih letih preteklega stoletja. K fundamentalističnemu islamizmu se je začel nagibati po smrti njegove mame. Za svoja dejanja se je opravičil.

Khan je bil prvi izmed zapornikov, ki so šli skozi nečloveško zasliševanje z mučenjem in tudi prvi, ki mu bodo sodili. Za njim na vrsto pridejo še njegovi štirje domnevni pajdaši.

ZDA v vojaškem zaporu v zalivu Guantanamo na Kubi sicer zadržujejo še 39 zapornikov, ki so se tam znašli brez sojenja ali celo brez obtožnice, in ki v nečloveških pogojih tam ždijo že leta.