Sodišče EU je naložilo Poljski plačilo dnevne kazni v vrednosti milijon evrov zaradi spodkopavanja pravosodnega sistema, konkretno v povezavi z delovanjem disciplinske zbornice vrhovnega sodišča, ki ogroža neodvisnost sodnikov.

Poljska mora Evropski komisiji plačevati milijon evrov na dan, ker ni spoštovala začasne odredbe sodišča in prenehala uporabljati določil v okviru nacionalne zakonodaje v povezavi s pristojnostmi disciplinske zbornice vrhovnega sodišča, je danes sporočilo Sodišče EU v Luksemburgu.

"Spoštovanje začasnih ukrepov, sprejetih 14. julija 2021, je nujno za preprečitev resne in nepopravljive škode pravnemu redu EU in vrednotam, na katerih unija temelji, še posebej vladavini prava," so zapisali na sodišču.

Komisija je sodišče k dnevni denarni kazni za Poljsko do uveljavitve ustreznih ukrepov pozvala v začetku septembra.

"Poljska nedavnih sodb Sodišča EU glede neodvisnosti poljskih sodnikov ni v celoti uveljavila. Na primer, disciplinska zbornica še nadaljuje nekatere dejavnosti proti sodnikom, čeprav bi jih morala v celoti ukiniti," je tedaj izpostavila podpredsednica komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova.

V Varšavi so denarno kazen Sodišča EU označili za "izsiljevanje". "Sodišče EU povsem ignorira poljsko ustavo in odločitve poljskega ustavnega sodišča," je na Twitterju zapisal namestnik poljskega pravosodnega ministra Sebastian Kaleta. Dodal je, da s finančnimi kaznimi in začasnimi odredbami prekoračuje svoje pristojnosti.