Ulice pod vodo

VIDEO in FOTO: V dramatičnih razmerah na jugu Italije, kjer pustoši medikan, umrli najmanj dve osebi

S.R.
26. 10. 2021, 18.42
Posodobljeno: 26. 10. 2021, 18.42
Deli članek:

Na vzhodu Sicilije se soočajo s katastrofalnimi vremenskimi razmerami. Umrli sta najmanj dve osebi, središče Catanie je povsem poplavljeno.

Reuters
Poplave v Catanii.

S Sicilije, zlasti iz mesta Catania, ki se nahaja na skrajnem vzhodu otoka, poročajo o dramatičnih razmerah. Meteorologi in civilna zaščita so tako za Kalabrijo kot Sicilijo že včeraj izdali rdeči alarm, območje so namreč zajele silovite nevihte z močnimi vetrovi, ki povzročajo poplave in sprožajo plazove. Začelo se je že v nedeljo, ko jo je najhuje skupila Catania, enako se je ponovilo danes. Župan Catanie Salvo Pogliese je prebivalce pozval, naj razen v nujnih primerih domov ne zapuščajo, saj so ulice polne vode. V vsesplošnem kaosu sta umrli najmanj dve osebi. Mestne oblasti so po poročanju italijanskega časnika Corriere della Sera odredile tudi zaprtje vseh dejavnosti najmanj do polnoči. Odprte so ostale le lekarne ter trgovine in prodajalne z nujnimi potrebščinami.

Po navedbah meteorologov je Sicilijo zajel redek sredozemski sistem, ciklon, znan tudi kot medikan. Kot so pojav že lani na svojih družbenih omrežjih opisali pri Agenciji RS za okolje (Arso), je beseda medikan »skovana iz besed Mediteran in hurikan,« gre pa za »majhen subtropski ciklon, ki ima nekatere značilnosti tropskega ciklona (tropskega viharja ali orkana).« Pogliese je danes pojasnil, da se deli vzhodne Sicilije srečujejo z vremenskimi dogodki, ki jih glede na »intenziteto« doslej še niso zabeležili.

V kraju Gravina severno od Catanie je umrl 53-letni moški, potem ko ga je tok vode odnesel po ulicah. Njegovo truplo so našli pod avtomobilom. Že včeraj so v kraju Scordia v bližini Catanie našli truplo 67-letnega moškega. Reševalci še vedno iščejo njegovo 54-letno soprogo, oba pa so odnesle poplave. Ob tem so številna gospodinjstva ostala brez elektrikre, tako v Catanii kot v bližnjih kraji pa so zaradi nevarnosti zaprli vse šole. Po poročanju časnika La Repubblica so moral evakuirati tudi nekatera poslopja tamkajšnje bolnišnice. Meteorologi sicer opozarjajo, da se bo nevihta čez teden postopoma še krepila, v četrtek in petek pa pričakujejo nove izdatne pošiljke dežja.