Mako

Japonska princesa se je vendarle poročila z ljubimcem, ki ni modre krvi

B.K./STA
26. 10. 2021, 09.44
Posodobljeno: 26. 10. 2021, 15.02
Deli članek:

Odpovedati se je morala družini in doti. Preselila se bo v ZDA.

Profimedia
Kei Komuro in nekdanja princesa Mako, zdaj Komuro.

Japonska princesa Mako, hči prestolonaslednika Akishina, se je danes vendarle poročila s svojim srčnim izbrancem iz študentskih časov, ki ni modre krvi. Zaradi poroke z navadnim podanikom se je morala odpovedati statusu člana cesarske družine.

30-letna nečakinja japonskega cesarja Naruhita se je danes poročila z enako starim Keijem Kumoro, ki dela za ameriško odvetniško pisarno.

Mako se je ob poroki odpovedala tudi 135 milijonov japonskim jenom (1,16 milijona evrov) odpravnine, ki jo običajno dobijo članice cesarske družine, če se odpovedo statusu cesarske družine. Par naj bi po poroki načrtoval selitev v ZDA. Ni znano, ali bo novopečena nevesta tam tudi delala, vsekakor je dobro izobražena. Na Mednarodni univerzi v Tokiju je namreč študirala umetnost in kulturno dediščino. Ima tudi magisterij britanske univerze Leicester.

Vse odkar sta zaljubljenca leta 2017 objavila zaroko, sta se soočala z različnimi nenaklonjenimi tabloidnimi novicami, zaradi katerih se je princesa v preteklosti spopadala z duševnimi težavami.

Po večletnih preložitvah se je par danes le poročil, a brez poročne slovesnosti, banketa svatov ali kakšnega drugega tradicionalna običaja. V zakonski jarem sta skočila zelo zasebno, daleč stran od oči javnosti.

Predstavnik japonske kraljeve hiše je potrdil, da je par "podpisal in sprejel" poročne papirje. Pred tem je bilo na televizijskih posnetkih videti, kako Mako v jutranjih urah zapušča cesarsko rezidenco Akasaka. Princesa, ki je v roki držala majhen šopek pastelno roza barve, se je s priklonom družini in medijem poslovila od družine. Objela je tudi svojo sestro.

Kljub negativnemu medijskemu poročanju in zlobnim komentarjem na družbenih omrežjih večina Japoncem podpira njeno poroko. V javnomnenjski raziskavi dnevnika Yomiuri Shimbun je več kot polovica vprašanih menila, da je poroka dobra, proti jih je bilo 33 odstotkov.

Japonska cesarska družina se lahko pohvali z najdaljšo dedno linijo, ki sega več kot 2600 let v preteklost. Toda njeno članstvo se vse bolj oži, med drugim tudi zato, ker ženske s poroko z navadnim državljanom izgubijo status člana cesarske družine. Poleg tega ženske ne morejo naslediti cesarskega prestola. Mlajši Makin brat, 15-letni princ Hisahito je po njenem očetu edini moški član mlajše generacije cesarske družine. Če ne bo imel moških potomceb, obstaja realna možnost, da se z njim japonsko cesarsko nasledstvo zaključi.