Vlada želi s tem načrtom spodbuditi tudi cepljenje. V Avstriji je bilo doslej polno cepljenega nekaj več kot 60 odstotkov prebivalstva, torej precej več kot v Sloveniji (slabih 53 odstotkov), a še vedno manj od povprečja v EU.

Avstrijska vlada se je včeraj po srečanju s predsedniki deželnih vlad odločila za zaostritev pogojev za necepljene proti covidu-19, če se bo epidemiološki položaj v državi še zaostroval. Načrtuje se uvedba še dveh stopenj v vladnem načrtu boja proti novemu koronavirusu. Pri 25-odstotni zasedenosti postelj za intenzivno nego bo obisk gostinskih lokalov ali namestitvenih objektov možen le za cepljene in prebolele, torej bo veljal pogoj PC. Enako bo veljalo za obiske javnih prireditev in tudi za obiske v bolnišnicah in domovih, je pojasnil koroški deželni glavar Peter Kaiser.

Pri 30-odstotni zasedenosti postelj za intenzivno nego pa bo sledilo "zaprtje" vseh, ki niso cepljeni proti covidu-19. Kako naj bi bilo to videti v praksi, še ni povsem jasno, najverjetneje pa bo šlo za podobne omejitve gibanja in obiskovanja ustanov, kakršne so veljale v prejšnjih obdobjih pandemije, ko se je zaprlo javno življenje. Avstrijski mediji poročajo, da bi bilo necepljenim dovoljen le odhod na delo, po nakupih osnovnih življenjskih potrebščin, k sorodnikom, v kolikor potrebujejo oskrbo, ali k zdravniku oziroma v bolnišnico.

Zaenkrat v prvi stopnji

Pri 30-odstotni zasedenosti postelj za intenzivno nego - to v Avstriji pomeni okoli 600 - bo položaj postajal dramatičen, pri 33-odstotni zasedenosti pa kritičen, predvideva načrt.

Trenutno je država še v prvi stopnji z 224 zasedenimi posteljami na intenzivni negi. Druga stopnja bo sledila pri 300 zasedenih posteljah in tedaj se bo pri restavracijah in podobnih lokalih, ki obratujejo ponoči, uvedel pogoj PC, torej ali preboleli ali cepljeni, ne pa tudi testirani. Enako bo veljalo za prireditve brez določenega sedežnega reda z več kot 500 gosti. Na Dunaju je tak režim že v veljavi.

Tretja stopnja bo nastopila ob 400 zasedenih posteljah za intenzivno nego. Takrat hitri antigenski testi ne bodo več veljali. Dostop na območja, kjer bo potrebno dokazilo PCT (preboleli, cepljeni, testirani), bo za necepljene oziroma tiste, ki covida niso preboleli, mogoč le še z bolj zanesljivim PCR-testom.

Kancler Alexander Schallenberg je opozoril, da ta načrt predstavljajo, da se necepljeni ne bi znašli v nepotrebni stiski. S tem se strinja tudi zdravstveni minister Wolfgang Mückstein. Pomembno je, da so koraki, ki bodo sledili jasno in pravočasno predstavljeni, so se strinjali v vladi.