Kritične razmere v Romuniji

Zaostrujejo ukrepe: zaprte šole, lokali, policijski uri ubežali le cepljeni in prebolevniki

G.G./STA
22. 10. 2021, 17.49
Posodobljeno: 22. 10. 2021, 17.53
Deli članek:

V Romuniji so na vrhuncu aktualnega koronavirusnega vala. Bolnišnice se zatrpane s covidnimi bolniki. Vlada je za 30 dni zaostrila ukrepe za zajezitev novih okužb.

Reuters
Na ulicah Bukarešte,

Od ponedeljka bodo zaščitne maske obvezne tako v notranjih kot zunanjih javnih prostorih. Za dva tedna se zapirajo šole in vrtci, pa tudi bari in nočni lokali.

Romunska vlada se je poleg tega odločila, da bo za vstop v trgovine, gostinske obrate in kulturne ustanove potreben pogoj PCT (prebolevnik, cepljen proti covidu-19 ali negativni test na okužbo z novim koronavirusom). Izjema bodo trgovine z živili, lekarne in cerkve.

V veljavi bo tudi policijska ura med 22. in 5. uro. Svoja domovanja bodo v tem času lahko zapustili zgolj cepljeni ali prebolevniki.

Napovedujejo obvezno cepljenje za javne uslužbence

Poleg tega je vlada napovedala, da bi lahko uvedli obvezno cepljenje za javne uslužbence, vendar sedanji premier Florin Citu tega ne more storiti z odlokom, saj opravlja le tekoče posle. Romunski parlament mu je namreč ta teden izglasoval nezaupnico. Novo ureditev glede cepljenje bi tako lahko sprejel le romunski parlament. Vsi ostali protikoronski ukrepi že imajo ustrezno zakonsko podlago, lahko pa vlada, ki opravlja tekoče posle, sprejme novo odločitev o njihovi veljavnosti.

Romunski zdravstveni sistem se le še s težavo spopada z vse večjim številom hudih covidnih bolnikov. Trenutno jih je na intenzivni negi že več kot 1800. V tem mesecu zaradi covida-19 v državi povprečno umre ena oseba vsakih pet minut, več kot 90 odstotkov smrti je med necepljenimi.

14-dnevna incidenca okužb je trenutno 999,9 okužbe z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev in je ena od najvišjih v EU. Skupno so doslej v Romuniji potrdili 1,5 milijona okužb z novim koronavirusom in okoli 19.000 smrti.

Hkrati beleži Romunija drugo najnižjo stopnjo precepljenosti v EU