Rahlo zaskrbljeni

Je razlog za porast primerov "kužnejša" podvsta delte?

G.G.
19. 10. 2021, 15.32
Posodobljeno: 19. 10. 2021, 15.41
Deli članek:

V Angliji imajo 67 odstotno precepljenost prebivalstva, v zadnjem tednu pa jim narašča število dnevnih pozitivnih primerov na koronavirus.

Profimedia
Promocija cepljenja v Londonu.

Vse koronske omejitve vključno z maskami so odpravili že v začetku julija, ko se je precepljenost že približevala 50 odstotkom. Če je bilo avgusta in septembra od 25 do 35 tisoč dnevnih okužbe, je v zadnjih dveh tednih začelo naraščati. Od 42 tisoč minulo sredo do 49 tisoč včeraj. So tudi na Otoku za porast krivi protivladni protestniki, neodgovorno obnašanje prebivalstva? Protestov ni, prebivalstvo pa ne spreminja navad iz dneva v dan.

Na inštitutu Wellcome Sanger Institute so zaznali podvrsto delta različice koronavirusa AY.4.2. Malenkost drugačne podvrsta je bila sredi septembra prisotna le v štirih odstotkih, 10. oktobra pa se je bila zaznana že v desetih odstotkih. Znanstveniki domnevajo, da bi lahko bila rahlo bolj nalezljiva od delte (ta je bolj nalezljiva od bete, ta pa bolj od alfe), navajajo 15 odstotkov večjo nalezljivost. Bolj prizemljeni porast primerov označujejo za začasen pojav, predvsem zaradi začetka študijskega leta. Politika ne grozi z zaprtjem javnega življenja ali gospodarstva, skupaj z zdravniško stroko pa pozivajo, da ranljive skupine čim prej prejmejo tretji odmerek cepiva.