V svetu odvisnosti

Družina znanega hokejista v šoku, znano je, zakaj je umrl

R.T.
19. 10. 2021, 09.01
Posodobljeno: 19. 10. 2021, 09.06
Deli članek:

V svetu hokeja na ledu še vedno objokujejo smrt 31-letnega ameriškega hokejista Jimmyja Hayesa, njegovo družino pa je zdaj pretresla vest o natančnem vzroku njegove smrti.

Profimedia
Jimmy Hayes

Jimmy Hayes, nekdanji zvezdnik najmočnejše ameriške lige NHL, je bil konec avgusta, ko je umrl na svojem domu v Miltonu v ameriški zvezni državi Massachusetts, čil in zdrav, star pa vsega 31 let. Vse od takrat so se v javnosti pojavljale različne špekulacije o vzroku njegove smrti, ki je bila povsem nenadna. Na površje so zdaj pricurljali izsledki obdukcije, ki je pokazala, da je hokejist umrl zaradi prevelikega odmerka fentanila in kokaina.

Nekdanji napadalec ekip Boston Bruins, New Jersey Devils, Florida Panthers in Chicago Blackhawks je zapustil soprogo Kristen in dva otroka. »Prepričana sem bila, da njegova smrt ni mogla biti povezana z drogo, da je šlo za srčni napad ali kaj podobnega,« je dejala šokirana in skrušena vdova. Za časnik Boston Globe je spregovoril tudi hokejistov oče Kevin Hayes, ki je priznal, da je za sinovo odvisnost izvedel pred več kot letom dni. »Poklical me je in rekel 'oče, odvisen sem od teh tablet. Začel sem jih jemati, ko sem bil poškodovan – nisem mogel prenehati!« je dejal oče, ki mu je po lastnih besedah ponudil pomoč. To je njegov sin sprva sprejel, pojavili so se že znaki, da mu gre na bolje, a kot kaže, odvisnosti ni uspel premagati.

Z odvisnostjo od protibolečinskih tablet, ki jih po navedbah nekaterih strokovnjakov vse preradi predpisujejo ameriški zdravniki, se srečuje veliko število Američanov, težava pa je še posebej očitna v svetu ekipnih in kontaktnih športov, kot so hokej in ameriški nogomet. Urniki so natrpani, športniki pa pod nenehnim pritiskom, ko je posredi še kakšna poškodba, je časa za okrevanje vedno premalo, pogodbe pa so milijonske.