Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes sporočil, da bo Moskva 1. novembra ukinila svojo misijo pri Natu in zaprla Natov urad za zveze v Moskvi. "1. novembra ali nekaj dni kasneje prekinjamo delo naše uradne misije pri Natu, vključno z delom našega vojaškega predstavnika," je novinarjem sporočil Lavrov.

Natov urad za zveze so v Moskvi vzpostavili leta 2002 in je imel sedež na belgijskem veleposlaništvu v Moskvi. Moskovski Natov urad za informiranje so ustanovili leto prej, njegov namen pa je bil izboljšati razumevanje med Natom in Rusijo.

jens stoltenberg pf
Profimedia
Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg.

Povod: odvzem akreditacij Rusom

zveza nato
Profimedia
Voditelji držav članic vojaškega zavezništva Nato na vrhu v Bruslju.

Današnja odločitev Moskve je odgovor na nedavno odločitev Nata, da osmim članom ruske misije pri Natu odvzame akreditacije. Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je takrat dejal, da odločitev ni povezana "s točno določenim dogodkom", ostalih podrobnosti pa ni razkril.

Lavrov je danes navedel, da je odločitev Moskve posledica "nedavnih dejanj" zveze Nato. Dejal je še, da ni več "temeljev za nadaljevanje dela". Po besedah ruskega zunanjega ministra se bo lahko Nato v nujnih primerih obrnil na ruskega veleposlanika v Belgiji.