Colin Powell, upokojeni ameriški general, nekdanji zunanji minister in načelnik generalštaba ameriške vojske, je bil eden glavnih akterjev invazije na Irak. V New Yorku rojeni Powell, ki je služil tudi v Vietnamu, je bil prvi temnopolti zunanji minister v ZDA, položaj pa je zasedal v času predsedovanja Georgea Busha mlajšega med letoma 2001 in 2005.

Zaradi covida-19 so ga zdravili v vojaški bolnišnici Walter Reed v Bethesdi v ameriški zvezni državi Maryland. Prejel je oba odmerka cepiva, a se je bolezen izkazala za usodno. Kot je zapisala njegova družina, so izgubili "izjemnega in ljubečega soproga, očeta, dedka in velikega Američana."

Zaznamoval ga je Irak

Odraščal je v newyorškem Bronxu, se prebil skozi sistem javnega šolstva in se nato pridružil ameriški vojski, kjer je napredoval vse do najvišjega položaja načelnika združenega štaba oboroženih sil ZDA. Širša javnost ga je spoznala predvsem v vlogi zunanjega ministra v administraciji Busha mlajšega, kjer je bil eden glavnih podpornikov invazije na Irak. Leta 2003 je pred Varnostnim svetom Združenih narodov trdil, da ima iraški diktator Sadam Husein dostop do biološkega orožja in da razvija jedrsko orožje, pri čemer se je Powell opiral na informacije neimenovanih prebežnikov iz Iraka.

ZDA so nato invazijo izvedle brez žegna Združenih narodov, ameriška obveščevalna agencija CIA pa je naslednje leto objavila poročilo, v katerem so navedli, da je Husein zadnje kose orožja za množično uničevanje uničil že pred desetletjem. Powell je novembra 2004 odstopil z mesta zunanjega ministra. Pozneje je trdil, da je Busha opozarjal na posledice invazije na Irak, a je nato, ko se je Bush odločil, to podpiral.