Haiti

Oborožena tolpa ugrabila 15 ameriških misionarjev in otrok

B.K./STA
17. 10. 2021, 08.21
Posodobljeno: 17. 10. 2021, 08.39
Deli članek:

Misionarji in njihovi družinski člani so bili tarča tolpe na Haitiju.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V bližini haitijske prestolnice Port-au-Prince so oboroženci v soboto ugrabili okoli 15 ameriških misijonarjev in njihovih družinskih članov. Med ugrabljenimi so tudi otroci.

Ugrabili naj bi jih pripadniki oborožene tolpe, ki na območju na meji med Haitijem in Dominikansko republiko že več mesecev izvaja roparske pohode in ugrabitve, so pojasnili varnostni viri.

Uradni predstavniki ameriške vlade dogodka niso želeli komentirati. "Varnost in dobrobit ameriških državljanov v tujini sta med najvišjimi prioritetami zunanjega ministrstva. Poznamo ta poročila, več pa v tem trenutku ne moremo reči," je dejal neimenovani vladni vir.

Oborožene skupine že več let terorizirajo prestolnico te karibske države, v zadnjem obdobju pa so delovanje razširile tudi zunaj glavnega mesta.

V prvih devetih mesecih letos so na Haitiju zabeležili že več kot 600 ugrabitev, medtem ko jih je bilo v primerljivem obdobju lani 231, kažejo podatki Centra za raziskave in analize na področju človekovih pravic, nevladne skupine, ki deluje v Port-au-Princeu.

Haiti pesti globoka politična in gospodarska kriza, ki se je še poglobila po julijskem atentatu na predsednika države Jovenela Moiseja.