Neredi in rasizem

Madžarski razgrajači s prepovedjo na vse športne dogodke

STA
14. 10. 2021, 19.26
Posodobljeno: 14. 10. 2021, 19.29
Deli članek:

Natančno število kršiteljev, zaradi katerih je Madžarska prejela kazen dveh tekem brez gledalcev, še ni znano, saj je preiskava še v teku.

Profimedia
Madžarski navijači so se na stadionu Wembley spopadli s policijo.

Madžarska nogometna zveza je sporočila, da je po incidentih pred gostujočo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo z Anglijo več kršiteljem javnega reda in miru v skladu z madžarskim zakonom izdala dveletno prepoved obiska športnih dogodkov. Navijači so se na stadionu Wembley spopadli s policijo. "Več kršiteljem, ki so jih na kraju dogodka identificirali varnostniki, smo v skladu z določbami madžarskega zakona o športu za dve leti prepovedali obiskovati športne dogodke," je povedal tiskovni predstavnik zveze Jeno Sipos, ki ni želel navesti števila kaznovanih, saj preiskave še potekajo.

Neredi so se začeli, ko je policija zaradi rasističnih opazk, namenjenih redarju, poskušala aretirati enega izmed 1000 madžarskih navijačev. Madžarski privrženci so tudi žvižgali, ko so angleški igralci pred začetkom pokleknili in dvignili transparent, ki je opozarjal na rasizem.

Madžarski navijači so se neprimerno vedli že na prvi medsebojni tekmi teh dveh reprezentanc v Budimpešti. Žalili so temnopolta igralca Raheema Sterlinga in Juda Bellinghama, angleške igralce pa obmetavali z različnimi stvarmi. Zaradi tega je Mednarodna nogometna zveza Madžarsko kaznovala z dvema tekmama brez gledalcev.