bencin in dizel

Hrvaška vlada omejila cene goriv

B.K.
14. 10. 2021, 13.29
Posodobljeno: 14. 10. 2021, 13.39
Deli članek:

Vsaj še naslednjih 30 dni bo cena bencina in dizla na hrvaških črpalkah statična.

Profimedia
Cene so tako poskočile, da jih je potrebno regulirati.

Hrvaški premier Andrej Plenković je sporočil, da se je hrvaška vlada, v luči naraščanja cen goriv odločila, da bo zamejila cene bencina in dizla na bencinskih servisih. Bencin bo tako lahko stal največ 11,1 kune, dizel pa 11 kun. Omejitve bodo trajale vsaj naslednjih 30 dni.

“Odločili smo se izkoristiti možnost, da za 30 dni stabiliziramo cene goriv,” je danes dejal Plenković.

Ob rasti cen ostalih energentov rastejo tudi cene pogonskih goriv. To lahko bistveno negativno vpliva na gospodarske razmere, zato se o omejitvi cen pogovarjajo tudi druge države. Nedavno je o tem spregovoril francoski finančni minister Bruno Le Maire.

V Sloveniji je cene pogonskih goriv še lani določala država. To se je spremenilo lanskega oktobra, ko je vlada Janeza Janše v celoti liberalizirala trg pogonskih goriv pri nas. Zdaj lahko cene prosto določajo distributerji. Če slovenska vlada ne bo ponovno posegla v trg s pogonskimi gorivi, si lahko obetamo nadaljnjo rast cen.

Je pa medtem stranka Levica zaradi nevzdržne rasti cen energentov v Državnem zboru že zahtevala sklic nujne seje odborov za infrastrukturo ter delo, družino in socialne zadeve. "Če bomo prepuščali gorivo, elektriko in ogrevanje prostemu trgu, bo to pomenilo zaslužke za energetska podjetja in visoke položnice za vse ostale," so opozorili in predlagali nadzor nad energetskim sektorjem.