PCT pogoj

Necepljeni italijanski delavci vendarle ne bodo odpuščeni, a tudi plačani ne

B.K.
14. 10. 2021, 11.26
Posodobljeno: 14. 10. 2021, 11.26
Deli članek:

V novem odloku italijanske vlade je bolje pojasnjeno, kakšne bodo posledice za tiste, ki ne bodo izpolnjevali pogoja PCT.

Profimedia
Tudi Italijani morajo predložiti PCT potrdilo za vstop na javne površine in na delo.

Od jutri dalje bodo vsi delavci v Italiji, tako v javnem kot zasebnem sektorju, morali izkazovati, da so cepljeni, preboleli ali testirani. To bodo dokazovali s tako imenovanim zelenim potrdilom, ki je italijanska verzija našega potrdila PCT. potrdilo dobijo vsi polno cepljeni, nedavno preboleli in tisti, ki so izkazali negativen test, ki ni starejši od 48 ur.

Nov odlok, ki ga je podpisal italijanski premier Mario Draghi, je jasen. Pod nobenim pogojem delavec, ki ne bo imel veljavnega zelenega potrdila, ne bo smel biti odpuščen. A to ne pomeni, da ne bo resnih posledic. Vsakdo brez veljavnega potrdila bo moral ostati doma, označen bo za “neupravičeno odsotnega” in za tiste dan dela ne bo dobil plačila.

Delodajalci, ki bodo odgovorni za preverjanje potrdil, bodo pri tem imeli kar nekaj možnosti. Delavce bodo lahko preverjali ob vstopu v prostor dela, ali pa jih bodo preverjali naključno, vsak dan po najmanj 20 odstotkov, tako da v enem tednu preverijo vse.

Omejitve, ki jih je italijanska vlada oznanila prejšnji mesec, so ene izmed bolj strogih omejitev na svetu. Blizu jim pridejo le še omejitve v nekaterih državah Azije in Oceanije.

V Italiji je trenutno z vsaj enim odmerkom cepljenih dobrih 77 odstotkov prebivalstva.