Resen problem

Von der Leynova nakazala možnost ukrepanja zoper Poljsko

G.G./STA
13. 10. 2021, 18.53
Posodobljeno: 13. 10. 2021, 18.57
Deli članek:

Poljska samovolja povzroča skrbi v Bruslju. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je izpostavila možnosti ukrepanja proti Varšavi zaradi odločitve ustavnega sodišča, ki postavlja pod vprašaj primarnost evropskega prava.

Profimedia
Ursula von der Leyen ima težave s Poljsko.

Von der Leynova je komisarski ekipi povedala, da poglobljena analiza odločitve poljskega ustavnega sodišča, da so nekateri deli evropskega pravnega reda v nasprotju s poljsko ustavo, še poteka, a da prve ocene kažejo, da je problem v povezavi z vprašanjem primarnosti prava EU resen, je sporočila evropska komisarka za energijo Kadri Simson.

Če bo poglobljena analiza te prve ocene potrdila, obstaja več možnosti ukrepanja: nov klasični pravni postopek zaradi kršenja evropske zakonodaje, ki v skrajnem primeru privede do denarne kazni za kršiteljico, ukrepanje na podlagi uredbe o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava, ki za kršiteljice predvideva odtegnitev evropskega denarja, in nadgradnja postopka po 7. členu pogodbe EU.

EU je postopek po 7. členu proti Poljski zaradi sporne pravosodne reforme sprožila že decembra 2017, a je že leta na mrtvi točki, ker med članicami ni zadostne podpore kakršnemu koli premiku. Ta člen v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic kršiteljici evropskih vrednot. Za sankcije je sicer potrebno soglasje, ki ga zaradi vzajemne podpore med Budimpešto in Varšavo ni mogoče doseči, pa tudi nekatere druge članice temu niso naklonjene.

Von der Leynova je konec minulega tedna v prvem odzivu na odločitev poljskega ustavnega sodišča izrazila globoko zaskrbljenost in zagotovila, da bo komisija uporabila vsa pooblastila, da zagotovi primarnost prava EU. Glavna prednostna naloga je zagotoviti, da bodo pravice poljskih državljanov zaščitene in da bodo uživali ugodnosti, ki jih podeljuje članstvo v EU, tako kot vsi državljani unije, poudarjajo v Bruslju.

Evropska komisija poudarja, da so vse odločitve Sodišča EU zavezujoče za vse organe članic, vključno z nacionalnimi sodišči, ter da ima pravo EU prednost pred nacionalnim pravom, vključno z ustavnimi določbami. V skladu z načelom primarnosti prava EU v primeru navzkrižij med vidikom prava EU in vidikom nacionalnega prava prevlada prvo.

Poljsko zunanje ministrstvo je medtem v izjavi poudarilo, da ustavno sodišče ni pod vprašaj postavilo določb pogodbe o Evropski uniji v celoti. "Nakazalo je zgolj, da interpretacija, po kateri bi lahko določbe vodile v nadvlado pravnih norm mednarodnega prava nad nacionalnim pravom na ustavni ravni, ne bi bila v skladu z veljavno hierarhijo pravnih virov v Republiki Poljski," so zapisali v izjavi, ki so jo danes posredovali s poljskega veleposlaništva v Ljubljani. Poljska spoštuje mednarodno pravo v skladu z 9. členom poljske ustave, so dodali. To pomeni, da vse obveznosti, ki izhajajo tako iz primarnega kot sekundarnega prave Evropske unije, ostajajo še naprej veljavne in Poljska jih bo tudi v prihodnje spoštovala.