Energetska kriza

Putin zanikal, da energijo spreminja v orožje

R.T.
13. 10. 2021, 18.45
Posodobljeno: 13. 10. 2021, 18.49
Deli članek:

Ali Rusija namerno omejuje dobavo plina v Evropo?

Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin

Rusija, največja izvoznica zemeljskega plina, se sooča z obtožbami, da ustvarja umetno povpraševanje, s tem ko zadržuje zaloge. Ruski predsednik Vladimir Putin je te trditve označil za povsem netočne – po njegovih besedah naj bi šlo za politično motivirane klevete.

Cene naraščajo

Evropska komisija pripravlja osnutek ukrepov, s katerimi bi se lahko države članice bojevale proti naraščajočim cenam.

Kritiki Moskvi očitajo, da namerno omejuje dobavo plina v Evropo, da bi skrajšala čas do začetka uporabe spornega plinovoda Severni tok 2, ki povezuje Rusijo in Nemčijo.

Veleprodajna cena zemeljskega plina je od januarja narasla za 250 odstotkov, kar je sprožilo hiter porast stroškov za potrošnike in podjetja. Med razlogi, zakaj je temu tako, je tudi veliko povpraševanje na račun dejstva, da številna svetovna gospodarstva po pandemiji covida-19 prihajajo nazaj k močem.

Količino bi lahko povečali

Putin je na današnjem energetskem forumu v Moskvi krivdo za trenutno krizo prevalil na Evropo, češ da Evropejci po mrzli zimi niso poskrbeli za zadostne zaloge zemeljskega plina. Ob tem je poudaril, da je zelo pomembno predlagati dolgoročni mehanizem, ki bi stabiliziral energetski trg.

Po Putinovih besedah je ruski energetski velikan Gazprom Evropo zalagal z maksimalnimi količinami plina, kot je to navedeno v trenutnih pogodbah, in da bi količino lahko povečal, če bi Evropa za to zaprosila.