Oživljanje turizma

Tajska bo odprla svoja vrata, a le za nekatere

J.P.
12. 10. 2021, 06.38
Posodobljeno: 12. 10. 2021, 06.44
Deli članek:

Celjenje ran, ki jih je turizmu zadala pandemija, odtehta tveganja, ki jih predstavljajo tujci.

Profimedia
Tajska: peščene plaže in nočno življenje, ki nikoli ne spi.

Na Tajskem nameravajo s 1. novembrom odpraviti karanteno za polno cepljenje države vsaj 10 držav, ki predstavljajo majhno tveganje. Tveganje torej ni izključeno, a gre za poskus oživitve smrtno ranjenega turističnega sektorja.

Med 10 državami, katerih državljane bi lahko sprejeli, so Združeno kraljestvo, Kitajska, Nemčij in Združene države Amerike. Potniki bodo morali negativni test priložiti ob prihodu, kjer bodo test nato ponovili. Če bo tudi drugi negativen, bodo lahko svobodno potovali po državi.

Na Tajskem že od julija na dan zabeležijo več kot 10.000 novih okužb. Z dvema odmerkoma je cepljenih približno 32 odstotkov od skoraj 70 milijonov Tajcev. Polovica vseh jih je prejela en odmerek.

Vrata države naj bi bolj na široko odprli s 1. decembrom, ko bo spet dovoljena prodaja alkoholnih pijač.

Prikrajšani za zaslužek

Tajski turizem je v lanskem letu zaradi pandemije covida-19 ostal brez 50 milijard ameriških dolarjev (43 milijard evrov) zaslužka. To je bil najhujši udarec za tamkajšnje gospodarstvo v več kot dveh desetletjih Za primerjavo: v prvih osmih mesecih letošnjega leta je na Tajsko prišlo nekaj več kot 70.000 obiskovalcev; leta 2019 so jih v 12 mesecih zabeležili 40 milijonov.