V bolnišnici

Glede Zemana skrivnostni, a je njegovo stanje stabilno

S.R./STA
11. 10. 2021, 15.27
Posodobljeno: 11. 10. 2021, 15.36
Deli članek:

Češki predsednik Miloš Zeman je včeraj po razglasitvi rezultatov na parlamentarnih volitvah pristal v bolnišnici. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno.

Profimedia
V predsednikovem uradu so glede Zemanove bolezni precej skrivnostni.

Zeman je včeraj še pred odhodom v bolnišnico v svoji rezidenci pri Pragi sprejel populističnega premierja Andreja Babiša. Njegovi stranki Ano se je na parlamentarnih volitvah za las izmuznila zmaga, ki jo je osvojilo liberalno-konservativno opozicijsko zavezništvo Spolu (Skupaj). Zemanovo zdravstveno stanje, ki je pristal na intenzivnem poddelku vojaške bolnišnice v Pragi,  je po današnjih navedbah njegovih zdravnikov stabilno. 77-letnika so v nedeljo, dan po parlamentarnih volitvah v državi, prepeljali na intenzivni oddelek vojaške bolnišnice v Pragi.

Zemana, ki je imel že v preteklosti težave z zdravjem, so v začetku septembra odpustili iz bolnišnice. Po nekaterih prejšnjih navedbah boleha za diabetesom in je zaradi živčnega obolenja na invalidskem vozičku. V predsednikovem uradu so glede njegove bolezni sicer precej skrivnostni.

Predsednik države po volitvah igra odločilno vlogo, saj mora podeliti mandat za sestavo vlade. Če bi bil opravilno nesposoben, bi to nalogo prevzel predsednik spodnjega doma parlamenta. Tiskovni predstavnik Zemana je sicer zagotovil, da uvodni pogovori med strankami zaradi bolnišniške oskrbe Zemana niso ogroženi. Predsednik potrebuje sedaj predvsem mir, je dodal.

Zavezništvo, v katerem so moči združile stranke TOP 09, Demokratska državljanska stranka (ODS) in krščanski demokrati (KDU-ČSL), je prejelo 27,8 odstotka glasov, medtem ko naj bi jih Babiševa vladajoča stranka Ano prejela 27,1 odstotka. Liberalno zavezništvo Pirati in župani (STAN) je osvojilo 15,6 odstotka glasov. Obe največji opozicijski zavezništvi Spolu in STAN naj bi tako imeli v 200-članskem parlamentu skupaj absolutno večino 108 poslanskih sedežev.