»100 dni krvi, potu in nič piva«

FOTO: Po štirih mesecih »zapora« znova pri frizerju, v gostilni, na fitnesu ...

S.R.
11. 10. 2021, 09.41
Posodobljeno: 11. 10. 2021, 10.00
Deli članek:

V Sydneyju so po več kot 100 dneh nekoliko sprostili stroge ukrepe, ki so jih oblasti uvedle v boju z epidemijo sars-cov-2. Zdravniki ob tem prebivalce pozivajo k previdnosti.

Reuters
Sydney po 107 dneh lockdowna.

Prebivalci Sydneyja so v rahlem dežju in pod sivim, nekoliko turobnim nebom praznovali konec kar štiri mesece trajajočega »lockdowna.« Danes so se lahko končno znova odpravili k frizerju, v trgovine in restavracije. Oblasti so namreč pred natančno 107 dnevi zaradi zelo nalezljive različice delta povsem omejile, celo ustavile javno življenje. V približno petmilijonskem mestu je dnevno število novih primerov okužbe s trdoživim virusom končno začelo padati, ob zdaj že več kot 70-odstotni precepljenosti med odraslim prebivalstvom pa se Sydney zdaj znova odpira.

Reuters
Sydney po 107 dneh lockdowna.

Vrata so odprli lokali in restavracije, a le za tiste, ki se lahko izkažejo s potrdilom o cepljenju. »Čeprav je zunaj mraz, je dobro. To so majhne stvari, ki znižajo raven stresa ob lockdownu,« je za tiskovno agencijo AFP dejal 35-letni domačin. Nekateri lokali so se odprli že minuto po polnoči po lokalnem času (ob 15. uri v nedeljo po našem času), vanje pa so se nemudoma začeli zgrinjati gosti. Trgovine z nenujnimi potrebščinami, šole, kozmetični in frizerski saloni, kinematografi in fitnesi so bili zaprti vse od junija. Večina uslužbencev, ki niso zaposleni v kritični infrastrukturi, je delalo od doma, ljudje pa se od svojih domov niso smeli oddaljevati več kot pet kilometrov. »To vidim kot dan svobode,« je dejal premier zvezne države Novi Južni Wales Dominic Perrottet. Dodal je, da je to velik dan za zvezno državo, in prebivalcem položil na dušo: »100 dni krvi, potu in nič piva, zaslužili ste si ga.«

Reuters
Sydney po 107 dneh lockdowna.

Avstralija se je z izjemno strogimi ukrepi na mejah, strogimi »lockdowni,« ko so izbruh zabeležili na domačih tleh, ter z agresivnim testiranjem in sledenjem stikov do te zime uspešno spopadala z epidemijo, a se je različica delta izkazala za pretrd oreh. Sicer pa v teh dneh niso odpravili vseh ukrepov, v veljavi bodo še vedno ostale nekatere omejitve pri množičnih prireditvah in prehajanju meja, tudi sicer pa omilitve veljajo le za polno cepljene osebe. Na prostem zdaj velja omejitev zbiranja na 30 ljudi, v notranjosti pa je dovoljeno zbiranje do deset ljudi. Šole se bodo v celoti odprle šele 25. oktobra. Število obiskovalcev na stadionih ter v živalskih vrtovih so omejili na 5000, novo sproščanje ukrepov pa so napovedali, ko bo delež polno cepljenih dosegel 80 odstotkov, poroča STA.