Trojica suspendirana

VIDEO: Brutalni hrvaški policisti, ki so mikastili migrante, prišli iz Istre

S.R.
8. 10. 2021, 19.19
Deli članek:

Evropa je imela v teh dneh znova priložnost zreti v posnetke policijskega nasilja nad migranti na hrvaško-bosanski meji. Trije hrvaški policisti so suspendirani.

Zajem zaslonske slike
Eden od zamaskirane trojice hrvaških policistov.

V sredo zvečer je s posnetki postregla hrvaška komercialna televizija RTL. Na njih je videti tri zamaskirane moške, ki migrante preganjajo čez reko Korano nazaj v Bosno in Hercegovino, pri čemer jih tolčejo s palicami, kot jih uporabljajo pripadniki posebnih enot hrvaške policije. Videti je tudi dele uniform in kose orožja, ki so podobni uniformam in oborožitvi posebnih enot hrvaške policije. Šlo naj bi za posnetke iz junija letos, ki so po poročanju STA nastali v okviru osemmesečne novinarske preiskave s kolegi iz francoskega časnika Liberation, nemškega tednika Der Spiegel, švicarske javne televizije SFR, dunajskega uredništva nemške javne televizije ARD, nizozemske novinarske mreže Lighthouse in še nekaterih medijev.

Ne gre sicer za prve obtožbe o nasilju nad migranti in njihovem prisilnem vračanju nazaj čez hrvaško-bosansko mejo. Hrvaško notranje ministrstvo je vse obtožbe doslej zanikalo.

Trije suspendirani

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je danes priznal, da so bili nasilneži s posnetkov dejansko hrvaški policisti, kar je potrdila preiskava. Nato je na tiskovni konferenci več informacij o zamaskirancih pojasnil generalni direktor hrvaške policije Nikola Milina. Dejal je, so zaradi hujših kršitev službenih dolžnosti ob meji z BiH suspendirali tri pripadnike posebnih enot policije, in sicer iz istrske policijske uprave. Milina je sicer poudaril, da so delovali na lastno pest in da ni bilo nobenega ukaza za takšno početje.

Kršitve so se po navedbah Miline zgodile v delovnem času, čeprav policisti niso nosili službenih uniform. Milina je po poročanju STA zanikal ugibanja medijev, da je hrvaška policija sprožila operacijo Koridor za ustrahovanje in zlorabo migrantov. Povedal je, da je operacija Koridor usmerjena izrecno v boj proti tihotapcem ljudi ter da so med njo večkrat rešili migrante, tudi iz situacij, ki so bile življenjsko nevarne.