pranje denarja

Nemška policija stopila na rep mednarodni mreži, ki je financirala teroriste v Siriji

B.K.
6. 10. 2021, 15.40
Posodobljeno: 6. 10. 2021, 15.40
Deli članek:

Policijske akcije so izvedli v treh nemških zveznih deželah.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Več kot 1.000 uniformiranih policistov in pripadnikov posebnih policijskih enot je vdrlo v 80 domov, pisarn in podjetij osumljencev v treh zveznih deželah: Severnem Porenju-Vestfaliji, Spodnji Saški in Bremnu. Tarča preiskav je bila obsežna mednarodna kriminalna mreža, ki se je ukvarjala s pranjem denarja in financiranjem terorističnih skupin v Siriji. V akcijah je bilo pridržanih 11 ljudi, poroča nemška televizija DW.

"Oprali" 140 milijonov

Operacija je potekala že dolgo časa, a v popolni tajnosti. Policisti so preiskovali 67 oseb, ki naj bi z nelegalnimi operacijami začele leta 2016. V času preiskav je kriminalno omrežje “opralo” za približno 140 milijonov evrov finančnih sredstev. Več kot 120 milijonov evrov je šlo skozi roke dveh glavnih osumljencev, oprani denar pa je nato potoval dalje, na račune v Turčijo in Sirijo.

Večina izmed 67 osumljenih je državljanov Sirije. Ostali so državljani Nemčije, Jordanije, Libanona, Turčije in Ukrajine.

Izkoriščali tudi druge migrante

Osumljenci pa se niso okoriščali le s pranjem denarja. Nezakonito so izkoriščali tudi socialne transferje, utajali so tudi davke. Obtoženi so tudi nasilništva, oboroženih ropov in jemanja talcev. Ostalim migrantom so pod pretvezo zbiranja denarja za njihove družine kradli denar in ga pošiljali militantnim organizacijam v Siriji.

Odkrili so jih po naključju

Policisti so kriminalni združbi na sled prišli sicer po naključju, ko sta mejna policista stopila iz svoje kabine, da bi pomagala vozniku, ki je z avtomobilom nerodno zapeljal v jarek. Ko sta se vozilu približala, sta v njem opazila športno torbo iz katere je kukal kup bankovcev, v vrednosti kar 300.000 evrov. Eden izmed potnikov je bil sirski državljan, ki so ga nemške oblasti že sumile drugih kaznivih dejanj in povezav z Islamsko državo, drugi je bil državljan nemčije, ki pa še ni bil na policijskem radarju. Po intenzivni preiskavi so policisti ugotovili, da sta možakarja del obsežnejše kriminalne mreže in preiskava, ki je kulminirala v današnjih racijah, se je tako začela.