Regulacija

Francija bo zamrznila cene goriv, če bodo te še dalje rasle

B.K.
6. 10. 2021, 13.16
Posodobljeno: 6. 10. 2021, 21.50
Deli članek:

S tem želi zaščititi državljane.

STA
Do lanskega leta je cene goriv regurilara tudi slovenska država. Z liberalizacijo cen, ki jo je sprejela aktualna vlada, je določanje teh zdaj v celoti prepuščeno trgu.

Francoska vlada bi lahko posegla v oblikovanje cen bencina, dizla, kurilnega olja in zemeljskega plina, če bodo cene teh energentov še dalje rasle, je danes dejal francoski finančni minister Bruno Le Maire.

Medtem ko se ostale evropske vlade pod pritiskom naraščajočih cen energentov zmedeno ozirajo okoli sebe, kako ravnati, je francoska vlada že odločena, da bo začasno zamrznila rast cen, če bo to potrebno, je povedal Le Maire.

“Pustiti si moramo odprta vsa vrata in se odzvati vedno, ko je to potrebno, ko je potrebno začasno zaščititi kupno moč Francozov,” je minister dejal v pogovoru za radijsko postajo RTL. “Pripravljeni smo zamrzniti cene goriv, če bodo te še naprej rasle,” je še dodal.

Ob tem je poudaril, da je francoska vlada zavezana ekološki tranziciji, ki bo vedno manj odvisna od fosilnih goriv. A v vmesnem času je potrebno “zaščititi Francoze,” je bil jasen Le Maire.