Sprememba strategije

Pred delto klecnila še novozelandska utrdba, odslej bo vse drugače

S.R.
5. 10. 2021, 09.29
Posodobljeno: 5. 10. 2021, 09.29
Deli članek:

Na Novi Zelandiji so včeraj opustili svojo strategijo boja proti covidu-19, ki jim je dobro služila vse do letošnjega zanje zimskega vala epidemije, ki jo zdaj poganja različica delta.

Profimedia
V delih Nove Zelandije bodo postopno odpravili »lockdown.«

Tako imenovana strategija »zero covid,« torej iztrebljenje virusa z območja te otoške države, je trčila ob mogočno različico delta in spodletela. Premierka Jacinda Ardern je tako včeraj napovedala, da je čas za spremembo ter da se bo treba naučiti živeti z virusom in poskrbeti predvsem za dovolj visoko precepljenost.

Izbruha, ki se je začel sredi avgusta, jim za razliko od preteklih primerov ni uspelo ukrotiti. »S tem izbruhom in delto je povratek na ničlo izjemno težak,« je pojasnila ter dodala, da gre za spremembo v pristopu, ki je bila s časom tako ali tako pričakovana, a je »delta ta prehod pospešila.« Tako imenovani »lockdown« v 1,7-milijonskem Aucklandu, ki je v veljavi že 50 dni, bodo odpravili v več fazah, prva pa bo nastopila že jutri.

V Novi Zelandiji so včeraj poročali o 29 novih primerih okužbe, skupaj so jih v zadnjem izbruhu tako zabeležili 1357, pri čemer je večino pozitivnih primerov v Aucklandu. Ardernova je sicer že napovedovala, da bodo stroge omejitve odpravili, ko bo precepljenega 90 odstotkov prebivalstva. Doslej je bilo polno cepljenih približno dva milijona ljudi oziroma 48 odstotkov prebivalstva. Izbruh delta različice je po njenih navedbah kot »lovka, ki se je je izjemno težko otresti.« Virusa jim sicer ni uspelo iztrebiti, a je bila njihova dosedanja strategija kljub temu »pomembna, saj nismo imeli cepiv. Zdaj jih imamo, zato lahko začnemo stvari spreminjati,« je še dejala.

Od jutri bodo prebivalci Aucklanda znova lahko zapuščali svoje domove in se na prostem družili, a bo veljala omejitev zbiranja do deset ljudi. Večina Novozelandcev je odločitev pozdravila, a so številni izrazili tudi zaskrbljenost. Strokovnjaki tako v prihodnjih tednih pričakujejo porast novih primerov okužbe s sars-cov-2, saj je precepljenost še prenizka, da bi lahko vplivala na zamejevanje, večina prebivalstva pa še ni bila v stiku z virusom.