Identifikacijsko območje

Kitajci se ne pustijo izgnati iz zračnega prostora Tajvana

J.P./STA
3. 10. 2021, 21.37
Deli članek:

Kitajska samostojnosti Tajvana ne priznava in otok obravnava kot svoje ozemlje.

Profimedia
Obrambno ministrstvo v Taipeiju je danes poročalo o 16 kitajskih letalih.

Kitajska vojaška letala so danes znova priletela v tajvansko identifikacijsko območje zračne obrambe. Potem ko so v zadnjih dveh dneh našteli po 38 in 39 kitajskih bojnih letal, kar je največji vdor v tajvansko identifikacijsko območje zračne obrambe doslej, je obrambno ministrstvo v Taipeiju danes poročalo o 16 kitajskih letalih.

Kitajska s temi dejanji krepi pritisk na ZDA in tajvansko vlado, ki se pod predsednico Tsai Ing-wen distancira od Pekinga.

ZDA so se zaradi tega že odzvale. Kot je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price, so "zelo zaskrbljeni zaradi izzivalne vojaške aktivnosti v bližini Tajvana", ki "spodkopava mir in stabilnost v regiji".

Kitajska je v tajvanski zračni prostor nazadnje vdrla septembra s 24 letali, in sicer kmalu po tistem, ko je Tajvan vložil prošnjo za pridružitev transpacifiškemu prostotrgovinskemu partnerstvu TPP-11.

Kitajska samostojnosti Tajvana ne priznava in otok obravnava kot svoje ozemlje. V skladu s politiko "ene Kitajske" grozijo tudi, da si bodo nadzor nad tem ozemljem ponovno povrnili tudi s silo, če bo to potrebno.