Še prej pa streljanje

Eksplozija pred mošejo, v kateri so molili za mamo tiskovnega predstavnika talibanov

J.P./STA
3. 10. 2021, 14.39
Posodobljeno: 3. 10. 2021, 17.25
Deli članek:

V eksploziji v bližini mošeje v Kabulu je bilo danes ubitih več civilistov, so sporočili talibani. Afganistansko notranje ministrstvo je sicer navedlo, da sta umrla dva civilista, trije pa so bili ranjeni.

Reuters
Ubitih je bilo več civilistov (fotografija je arhivska).

Eksplozija je odjeknila v bližini vhoda v mošejo Eid Gah v afganistanski prestolnici, je na Twitterju zapisal Mudžahid, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V mošeji je popoldne potekala molitvena slovesnost za pretekli teden preminulo mamo tiskovnega predstavnika talibanov Zabihulaha Mudžahida, ki je umrla pretekli teden. Mudžahid je v soboto na Twitterju vse ljudi in prijatelje povabil, naj se udeležijo molitve.

"Po naših prvih informacijah sta bila v eksploziji ubita dva civilista, trije pa ranjeni," je povedal tiskovni predstavnik afganistanskega notranjega ministrstva Kari Sajed Kosti.

Lastnik bližnje trgovine je za AFP povedal, da je slišal eksplozijo v bližini mošeje, ki je sledila streljanju. "Tik pred eksplozijo so talibani blokirali cesto, da bi v mošeji imeli molitveno slovesnost za Mudžahidovo mamo," je dejal.

Novinarji AFP sicer poročajo, da so na dveh krajih v Kabulu slišali eksplozije in streljanje. Reševalna vozila pa so ranjene vozila v kabulsko bolnišnico.

Eksplozija je odjeknila približno mesec in pol po tistem, ko so talibani po umiku tujih sil prevzeli oblast v državi. Danes je v prestolnici potekalo prvo veliko zborovanje v čast talibanski zmagi. Zbralo se je okoli 1500 podpornikov talibanskega gibanja, med katerimi so bili zgolj moški in fantje.