Nekdanja francoska kolonija

Alžirija zaradi Macronovih besed odpoklicala veleposlanika iz Francije

J.P./STA
3. 10. 2021, 13.31
Posodobljeno: 3. 10. 2021, 17.24
Deli članek:

Alžirija je v soboto obsodila "nedopustno poseganje" v svoje notranje zadeve ter odpoklicala svojega veleposlanika v Parizu. Državo so vznemirile izjave francoskega predsednika Emmanuela Macrona za francoske in alžirske medije.

Profimedia
Francoski predsednik Emmanuel Macron

Francoski dnevnik Le Monde je poročal, da je Macron kritiziral to nekdanjo francosko kolonijo na četrtkovem srečanju s potomci osebnosti iz vojne za neodvisnost Alžirije.

Tam naj bi dejal, da to državo vodi "politično-vojaški sistem" in da ima Alžirija "uradno zgodovino", ki so jo "povsem na novo spisali".

Macron naj bi dejal, da ta zgodovina "ne temelji na resnicah", temveč na "govorici sovraštva do Francije". Ob tem naj bi sicer jasno povedal, da nima v mislih alžirske družbe kot celote temveč vladajočo elito. Za predsednika Abdelmadjida Tebbouna pa naj bi dejal, da "je ujet v zelo trdovratnem sistemu".

"Po izjavah, ki niso bile zanikane, več francoskih virov pa jih je pripisalo Macronu, Alžirija odločno obsoja nedopustno poseganje v svoje notranje zadeve," so v sporočilu za javnost zapisali v predsedstvu Alžirije.

To je drugič, da je Alžirija odpoklicala veleposlanika iz Francije. To se je že zgodilo maja lani, ko so francoski mediji objavili dokumentarec o protestnem gibanju Hirak.

Odnosi med državama so se zaostrili tudi zaradi torkove francoske odločitve za zmanjšanje števila vizumov in štipendij za državljane Alžirije, Maroka in Tunizije. Pariz je sporočil, da je to potrebno zaradi nezadostnih prizadevanj teh držav za vrnitev nezakonitih migrantov.

Zaprli zračni prostor

Francoska vojska je medtem danes sporočila, da je alžirska vlada prepovedala uporabo svojega zračnega prostora francoskim vojaškim letalom. Ta redno letijo prek Alžirije v Sahel na zahodu Afrike, kjer francoski vojaki pomagajo v boju proti džihadistom.

"Danes zjutraj, ko smo vložili načrte leta za dve letali, smo ugotovili, da so Alžirci ustavili prelete francoskih vojaških letal čez njihovo ozemlje," je za AFP povedal tiskovni predstavnik vojske Pascal Ianni. Po njegovih besedah to zaenkrat ne vpliva na izvajanje njihovih operacij v Sahelu.