New York

Tisočim necepljenim učiteljem bodo prepovedali delo v šoli

B.K.
28. 9. 2021, 08.15
Posodobljeno: 28. 9. 2021, 11.27
Deli članek:

Javni uslužbenci, ki niso cepljeni, bodo morali ostati doma.

Profimedia
Šole v New Yorku so bile lani dolgo časa zaprte. Letos se od učiteljev zahteva, da so cepljeni proti covidu.

Prizivno sodišče v New Yorku je v presenetljivi sodbi odločilo, da se lahko učiteljem v javnih šolah prepove opravljanje dela, če ti niso cepljeni. Doslej je zanje namreč veljala izjema. Zaradi sodbe bo najverjetneje več tisoč učiteljev, v tem največjem šolskem okrožju v Združenih državah Amerike, začasno ostalo brez dela.

“Ta sodba je zakonita in bo pomagala zaščititi naše učence in zaposlene,” je dejala predstavnica newyorškega ministrstva za izobraževanje Danielle Filson. Sodba bo v veljavo stopila v petek, šolski administratorji in ravnatelji pa bodo tako imeli dva dni časa, da najdejo zamenjave za učitelje, ki niso cepljeni.

Čeprav bo število učiteljev, ki bodo morali ostati doma visoko, pa gre za le majhen delež vseh. Po uradnih podatkih naj bi bilo polno cepljenih namreč 91 odstotkov učiteljev, 97 odstotkov ravnateljev in 87 odstotkov vseh zaposlenih v izobraževanju.

Visok delež precepljenih zaposlenih beležijo tudi v newyorških bolnišnicah, kjer je s cepivom zaščitenih 84 odstotkov bolnišničnih delavcev in 77 odstotkov zaposlenih v skrbstvu, od tega je polno cepljenih 95 odstotkov vseh medicinskih sester in 99 odstotkov vseh zdravnikov. Od javnih uslužbencev naj bi jih brez zaščite bilo le okoli 5.000. Ti bodo morali kmalu po cepivo, ali pa jim grozi neplačani dopust.