Kanarski otoki

FOTO: Vulkan na Kanarskih otokih znova oživel, prebivalci trepetajo pred trenutkom, ki je vse bliže ...

S.R.
27. 9. 2021, 19.58
Posodobljeno: 27. 9. 2021, 19.58
Deli članek:

Po krajšem predahu je vulkan na otoku La Palma danes znova začel bruhati pepel in lavo.

Reuters
Vulkan na La Palmi danes znova bruha.

Več sto ljudi v obalnih krajih in vasicah še vedno trepeta pred lavo, ki počasi polzi po pobočju in se bliža morju. Ko ga bo dosegla, se bo v ozračje predvidoma dvignil strupen plin. Vulkan Cumbre Vieja je medtem danes ob približno 12. uri znova oživel. Iz krateja se je najprej dvignil bel dim, nato je začel bruhati še lavo. Po navedbah strokovnjakov to sicer ni nenavadno, krajši predah pa bi lahko bil posledica manjše količine plinov in drugih snovi v kraterju.

Reuters
Vulkan na La Palmi danes znova bruha.

Vulkan je sicer začel bruhati že 19. septembra, od takrat pa se po zahodnem bregu gorovja proti morju vali gmota lave, ki je doslej uničila že več kot 500 hiš, nekaj cerkva in nasadov banan. Glede na današnje ocene je nastalo že za približno 178 milijonov evrov škode. Poročil o morebitnih smrtnih žrtvah ali poškodbah zaenkrat ni, prve ocene pa kažejo, da je ogroženega približno 15 odstotkov pridelka banan, s tem pa več tisoč delovnih mest.

Reuters
Vulkan na La Palmi danes znova bruha.

Pristojni sicer še vedno ne vedo, kdaj bo lava dosegla Atlantski ocean, a je od obale oddaljena manj kot kilometer. Približno 300 prebivalcev obalnih krajev San Borondon, Marina Alta, Marina Baja in La Condesa je zaenkrat ujetih v svojih domovih, saj je gibanje na prostem izjemno nevarno. Posebej nevarno bo obdobje, ko bo lava dosegla morsko vodo, saj bodo dogodek najverjetneje spremljale eksplozije, v ozračje pa naj bi se sprostil klorov plin.

Za današnje popoldne so sicer predvidevali ponovno sprostitev letalskega prometa, a so to zdaj odložili na jutri. Na La Palmi sicer živi več kot 83.000 ljudi.

Reuters
Vulkan na La Palmi danes znova bruha.