Islandija

Le malo je zmanjkalo do prvega večinsko ženskega parlamenta v Evropi

B.K.
27. 9. 2021, 07.36
Posodobljeno: 27. 9. 2021, 07.42
Deli članek:

Če ne bi ponovno šteli glasov, bi v parlamentu sedelo več žensk kot moških.

Profimedia
Dvorana islandskega parlamenta (Althing) v Rejkjaviku.

Na Islandiji so se že veselili velikega dosežkega, prve sestave parlamenta, v kateri bi večino sedežev zasedale ženske. Vse je kazalo na to, da je bilo v nedeljo v 63-članski zbor izvoljenih 33 poslank. Po državi so že odpirali šampanjce, a so v volilnih enotah na severozahotu glasove zaradi tesnih izidov ponovili. Končni razultat je za žensko predstavništvo še vedno najboljši v Evropi, a s 30 poslankami sta do večine zmanjkala dva stolčka.

Takšno razmerje med spoloma imajo Islandci v parlamentu sicer že od prejšnjih volitev leta 2016.

Islandija je nedvomno najbolj spolno uravnotežena država v Evropi, ko pride do političnih struktur. A na svetu ima nekaj uspešnejših tekmic. V afriški Ruandi je v spodnjem domu parlamenta 63 odstotkov žensk, več kot polovico pa jih sedi tudi v parlamentih Kube, Nikaragve in Mehike.

Na Islandiji so včeraj sicer slavili pri desno-sredinski Stranki neodvisnosti, kjer so osvojili 16 mest, sedem jih bodo zasedle ženske. S 13 mesti se je na drugo mesto prebila centristična Napredna stranka, Levozeleno gibanje, ki je pretekla štiri leta vodilo islandsko vlado pa je padlo na osem poslanskih mandatov. Te tri stranke so pod vodstvom mlade političarke Katrin Jakobsdottir sestavljale vlado, sodelovati pa nameravajo še vnaprej.