Volitve v Nemčiji

Socialni demokrati za las prehiteli Krščanske demokrate; sestavljanje vlade bo zahtevno

B.K./STA
27. 9. 2021, 06.13
Posodobljeno: 27. 9. 2021, 06.29
Deli članek:

Parlamentarne volitve, ki so v Nemčiji potekale včeraj, so s prvega mesta po več kot 15 mestih z vrha odnesle desno-sredinsko Krščansko demokratsko unijo. A Socialnim demokratom zmaga še zdaleč ne zagotavlja tudi prihodnjega kanclerskega mesta.

Profimedia
Priljubljeni finančni minister Olaf Scholz je socialdemokratom po dolgih letih porazov tokrat zagotovil zmago.

V Nemčiji bodo danes stekli prvi pogovori oblikovanju vlade po nedeljskih parlamentarnih volitvah. Na njih je kot vse kaže slavil Olaf Scholz, trenutni finančni minister in vodja Socialdemokratske stranke (SDP). Ta je pobrala 25,7 odstotka vseh glasov, Krščanskodemokratska unija in Krščanska socialna unija (CDU+CSU) pa sta na drugem mestu s 24,1 odstotki glasov, kažejo začasni rezultati. Kdo bo na kanclerskem položaju nasledil Angelo Merkel, ali bo to Scholz ali vodja CDU Armin Laschet, tako še ni jasno. Da si bosta prizadevala za oblikovanje vlade, sta napovedala oba.

Krščanski demokrati so sicer na volitvah dosegli najslabši rezultat od leta 1949, medtem ko je socialdemokratom uspela velika vrnitev.

Zeleni so se uvrstili na tretje mesto in z dobrimi 14 odstotki glasov skoraj podvojili podporo glede na zadnje volitve, v parlamentu bodo tudi liberalci z 12 odstotki. Stranki bi lahko odigrali ključno vlogo v pogajanjih o oblikovanju vlade. Po drugi strani je že jasno, da bo skrajna Alternativa za Nemčijo ostala v opoziciji, saj vse stranke zavračajo sodelovanje z njo, slabo se piše tudi Levici, ki je komaj dosegla 5 odstotkov glasov.

Koalicijska pogajanja bi lahko trajala več tednov ali celo mesecev, dotlej bo vlado vodila Merklova, ki se od politike poslavlja.