Izbruh na Kanarskih otokih

FOTO: Lava golta vse pred sabo, a naravi se je uprla vsaj ena »čudežna hiša«

R.T.
24. 9. 2021, 07.00
Posodobljeno: 24. 9. 2021, 07.09
Deli članek:

Izbruh vulkana na Kanarskih otokih je na območju povzročil opustošenje. Lava, ki se neusmiljeno vali proti morju, pred seboj golta gozdove in hiše, a se je uničenju izognilo nekaj osamelcev.

Reuters
Hiša danskega para, ki so jo označili za »čudežno.«

Fotografije zoglenelih ostankov na otoku La Palma so osupljive, a med njimi izstopajo zračni posnetki, v središču katerih je samcata hiša, ki jo je lava zaobšla in ki so jo mediji že označili za »čudežno hišo.« Hiša v lasti upokojenega para z Danske, zakoncev Inge in Ranierja Cocqa, je z bližnjo okolico – lastnike od opustošenja loči vsega lučaj kamna - ostala nedotaknjena. Kot je za španski časnik EL Mundo pojasnila arhitektka Ada Monnikendam, ki je hišo zasnovala, sta njeni stranki novico, da njuna hiša še stoji, sprejela z velikim olajšanjem. »Ko sem jima razkrila, da je njuna ljuba hiša ostala nedotaknjena, smo vsi planili v jok,« je pojasnila.

Reuters
Opustošenje po izbruhu vulkana na Kanarskih otokih.

Hiša se sicer nahaja na območju občine El Paraiso, kjer je lava uničila več kot polovico domov, vključno z lokalno šolo, hiša danskega para tako še zdaleč ni edina, ki je »čudežna.« Po navedbah tiskovne agencije AP se je tok lave včeraj sicer znatno upočasnil, oblasti pa so zdaj zaskrbljene, da se bo v prihodnjih dneh, namesto da bi stekla naravnost v morje, razvlekla po še večji površini, saj je dosegla ravnice. Skrbi jih predvsem večja reka lave, ki v širino meri približno 600 metrov in ki je v ponedeljek, dan po izbruhu, tekla s hitrostjo 700 metrov na uro, včeraj, ko je dosegla ravnico, pa se je hitrost upočasnila na vsega štiri metre na uro. Z upočasnjevanjem toka lava sicer pridobiva na debelini, na nekaterih mestih pa po navedbah pristojnih organov v višino meri že 15 metrov. Skupaj lava pokriva približno 166 hektarjev površine, uničila pa je približno 350 domov. Po ocenah znanstvenikov bo do dokončne umiritve razmer preteklo še kar nekaj časa, predvidoma nekaj tednov ali celo mesecev.

Reuters
Preživela je manj kot polovica domov.

Reuters
Preživela je manj kot polovica domov.