V Avstriji najmlajša žrtev doslej

Komaj je praznoval 18. rojstni dan, vzel ga je covid-19, bil je necepljen, s prekomerno telesno težo ...

R.T.
23. 9. 2021, 10.36
Posodobljeno: 23. 9. 2021, 10.36
Deli članek:

V Avstriji so v nedeljo zabeležili najmlajšo žrtev covid-19 doslej. V bolnišnici v Linzu je umrl necepljen 18-letnik s pridruženimi boleznimi, ki se je prav tako srečeval s prekomerno težo.

Profimedia
Na enoti za intenzivno nego je preživel mesec dni (fotografija je simbolična).

Zdravstvena stroka že dlje časa opozarja, da je prekomerna teža poleg starosti eden od najpomembnejših dejavnikov tveganja za hujši potek bolezni covid-19. Avstrijski mediji so v zadnjih dnevih poročali o 18-letniku, ki je v nedeljo v bolnišnici v Linzu umrl zaradi posledic bolezni, ki jo povzroča trdoživi virus sars-cov-2. Po zadnjih informacijah pristojnih v lokalnem štabu civilne zaščite je bil mladenič necepljen, hkrati je imel pridružene bolezni, soočal pa naj bi se tudi z resno debelostjo oziroma znatno prekomerno telesno težo.

Odpoved notranjih organov

Najstnik, ki je 18 let dopolnil le nekaj dni pred smrtjo, je tako postal najmlajša oseba v Avstriji, ki je umrla zaradi hujšega poteka bolezni covid-19. V bolnišnico so ga sicer sprejeli 13. avgusta in ga po zgolj nekaj dneh premestili na enoto za intenzivno terapijo, kjer je preživel naslednji mesec dni. Ob sprejemu v bolnišnico naj bi imel visoko telesno temperaturo, približno 40 stopinj Celzija, že teden dni pa naj bi čutil simptome bolezni. Zdravniki so že prvi dan ugotovili vnetje obeh plučnih kril. Njegovo zdravstveno stanje se je v naslednjih dneh le še slabšalo.

»Ne vemo, ali, podobno kot preostali v njegovi starostni skupini, ni bil zaskrbljen nad okužbo in ali se je zavedal, da zaradi prekomerne telesne teže zanj velja še posebej veliko tveganje,« je pojasnil Bernd Lamprecht, vodja pulmološkega oddelka v bolnišnici v Linzu. Dodal je, da je 18-letnik na koncu umrl zaradi odpovedi notranjih organov, ki je bila posledica covida-19.

Avstrijski mediji sicer poročajo, da se je povprečna starost covidnih bolnikov na enotah za intenzivno nego v primerjavi s preteklim letom precej znižala, kar je v prvi vrsti posledica višje precepljenosti med v starejših starostnih skupinah.