Kakšen obrat!

Gorska koza pokončala grizlija

B.K.
21. 9. 2021, 18.35
Posodobljeno: 21. 9. 2021, 18.37
Deli članek:

Najnevarnejši medved na svetu je naletel na še nevarnejšega nasprotnika.

Profimedia
Gorska oziroma snežna koza ima močne in ostre rogove, s katerimi se brani pred napadi.

Grizli, posebna podvrsta rjavega medveda, je človeku najnevarnejši medved. Tudi ostale živali bežijo pred njim, saj s čokatim životom in močnimi prednjimi tacami, praktično nima enakovrednega nasprotnika.

Vsaj tako smo mislili. A na laž nas je postavila neka kanadska gorska koza, ki je v narodnem parku Yoho gromozanskega medveda pokončala.

Pravzaprav je šlo za medvedko, njeno truplo pa je v začetku septembra našel naključni pohodnik. Ležalo je le nekaj metrov stran od poti. Obdukcija je pokazala, da je medvedka umrla zaradi globoke rane pod pazduho, ki ji jo je s svojimi nevarnimi rogovi zadejala gorska ali snežna koza.

Lov grizlijev na gorske koze je v the delih sicer pogost, je za kanadske medije ob tem povedal ekolog David Laskin. A tokrat je bila neustrašna koza tista, ki je iz boja odšla zmagovalna. “Grizli napade tako, da z višine udarja po glavi, vratu in ramenih plena. Obrambni odziv gorske koze pa bi v tem primeru bil, da se navzgor brani s svojimi ostrimi rogovi,” je še razložil Laskin.

Gorska koza sicer lahko ubije grizlija, a so takšni primeri zelo redki. Tokrat je plenilec bil morda celo lažji od plena, kar bi lahko razložilo razplet. Medvedka je namreč tehtala le približno 70 kilogramov, samci gorskih koz pa lahko dosežejo tudi do 125 kilogramov.