nova trenja

Kosovske oblasti odstranjujejo srbske registrske tablice

B.K./STA
20. 9. 2021, 17.07
Posodobljeno: 20. 9. 2021, 17.16
Deli članek:

Odločitev oblasti v Prištini, da začnejo izvajati nova pravila glede uporabe registrskih oznak za vozila, ki vstopajo na Kosovo s srbskimi registrskimi oznakami, je med srbskim prebivalstvom na severu Kosova izzvala razburjenje in proteste.

Reuters
Kosovska policija. (Fotografija je simbolična)

Kosovske oblasti so davi na severu Kosova, kjer živi večinsko srbsko prebivalstvo, razporedile posebne enote policije, potem ko je več sto Srbov blokiralo ceste v bližini administrativnih prehodov Jarinje in Brnjak med Srbijo in Kosovom. S tem so protestirali proti odločitvi Prištine, v skladu s katero morajo na vozilih s srbskimi registrskimi oznakami te odstraniti in namestiti začasne oznake Kosova, poročajo srbski mediji.

Recipročnost?

Kosovsko notranje ministrstvo je namreč sklenilo, da bo z današnjim dnem začelo upoštevati recipročnost v potniškem prometu s Srbijo. Avtomobili s srbskimi registrskimi oznakami morajo tako pri vstopu na Kosovo te zamenjati s začasnimi kosovskimi. Ta predpis je sicer za potnike s Kosova, ki vstopajo v Srbijo, v veljavi že vrsto let, je poročal spletni portal BalkanInsight.

Kosovski premier Albin Kurti je v Prištini danes dejal, da novi ukrepi niso usmerjeni proti srbskemu prebivalstvu. "Danes se ne dogaja nič izrednega ali diskriminatornega. Začenjamo izvajati sporazum, o katerem sta se strinjali tako Srbija kot Evropska unija," je po poročanju portala na seji parlamenta dejal Kurti.

EU poziva ...

V Bruslju so obe strani pozvali k zadržanosti. Glavni govorec visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano je tako srbsko kot kosovsko stran pozval, naj se vzdržita enostranskih dejanj in nemudoma zmanjšata napetosti.

Kot je ob tem še dejal, zelo pozorno spremljajo razvoj dogodkov. "Svoboda gibanja je eden od temeljev Evropske unije. Pričakujemo, da bosta Kosovo in Srbija spodbujala svobodo gibanja v regiji," je poudaril.

Najboljši način za reševanje vseh odprtih vprašanj, tudi vprašanja svobode gibanja in registrskih oznak, je dialog pod okriljem EU, je opozoril Stano.

Posebni predstavnik EU za dialog med Srbijo in Kosovom Miroslav Lajčak se mudi v Beogradu in se bo o tem vprašanju danes pogovarjal s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Pred tem je bil v stiku tudi s političnim vodstvom na Kosovu, je še dejal Stano.

Vučić je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug za torek zjutraj sklical izredno sejo sveta za nacionalno varnost, na kateri bodo govorili o zadnjih dogodkih na Kosovu.

V Bruslju od obeh strani še pričakujejo, da bosta spodbujali okolje, ki bo pripomoglo k spravi med njima, kar bo prispevalo k regionalni stabilnosti in sodelovanju v dobro ljudi na obeh straneh in v regiji. To je ključnega pomena za dosego celovitega pravno zavezujočega sporazuma za normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom, je še dejal govorec.