Izbruh vulkana na Kanarskih otokih

FOTO: Lava se skozi vasice premika proti morju in požira vse pred sabo

S.R.
20. 9. 2021, 12.05
Posodobljeno: 20. 9. 2021, 12.12
Deli članek:

Na Kanarskih otokih so po včerajšnjem izbruhu vulkana, prvega v zadnjih 50 letih, evakuirali že približno 5000 ljudi.

Reuters
Posledice izbruha vulkana na otoku La Palma.

Kot so danes pojasnile lokalne oblasti, upajo, da jim več ljudi ne bo treba izseliti. Vulkan, ki je izbruhnil na sicer redko poseljenemu otoku La Palma, je več sto metrov v zrak bruhal vulkanski pepel in lavo, ki je nato pristala v gozdovih, na hišah in v Atlanskem oceanu, zaradi česar je prišlo do številnih požarov.

O morebitnih žrtvah še ni nobenih poročil, a se bruhanje lave nadaljuje tudi danes, po poročanju španskih medijev pa so v plamenih končale številne hiše. Iz kraterja se po navedbah strokovnjakov proti obali vali kar 17 do 20 milijonov kubičnih metrov lave, materialna škoda pa bo velika. Približno 100 hiš je že uničenih, lava pa polzi od vasi do vasi in požira vse pred sabo.

Reuters
Posledice izbruha vulkana na otoku La Palma.

Zadnji izbruh enega od vulkanov na gorski verigi Cumbre Vieja, ki velja za eno vulkansko najbolj aktivnih območij na Kanarskih otokih, so zabeležili leta 1971. V takratnem izbruhu je življenje izgubila ena oseba, in sicer moški, ki se je nahajal v neposredni bližini lave in jo fotografiral. Pred približno desetimi leti so v bližini otoka La Palma zabeležili še podvodni izbruh, ki pa ni povzročil nobene škode. Na včerajšnji izbruh je sicer opozarjalo že dogajanje v prejšnjem tednu, ko so na območju zabeležili več kot 22.000 potresnih sunkov.

Reuters
Posledice izbruha vulkana na otoku La Palma.

Reuters
Posledice izbruha vulkana na otoku La Palma.